Power Pass τέλος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για λίγες μέρες και στο βάθος Fuel Pass 2

Power Pass τέλος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για λίγες μέρες και στο βάθος Fuel Pass 2
Τρίτη, 28/06/2022 - 11:34

Πάνω από τις πλατφόρες και τους κωδικούς για την ενέργεια και τις επιδοτήσεις βρίσκονται οι πολίτες. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί τον Ιούλιο. Power Pass τέλος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για λίγες μέρες και στο βάθος Fuel Pass 2.

Στις πλατφόρμες του gov.gr βρίσκονται αυτές τις μέρες οι πολίτες με την ελπίδα να πάρουν πίσω χρήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος, να αναβαθμίσουν ηλεκτρικές συσκευές και σύντομα για να βάλουν βενζίνη.

Η κατάσταση με την ενέργεια και τα τεράστια κόστη που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Όλα κινούνται μέσα από το gov.gr και τις πλατφόρμες που ανεβαίνουν σε αυτό. Από το Power Pass που φτάνει στο τέλος μέσα στις επόμενες μέρες, το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» θα είναι ανοιχτό για λίγες μέρες ακόμη και το fuel pass 2 έρχεται.

Αυτή τη στιγμή προχωράει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα Power Pass προκειμένου οι δικαιούχοι να εισπράξουν εντός του Ιουλίου το ποσό που δικαιούνται ως «αποζημίωση» για τις επιβαρύνσεις που υπέστησαν στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου αν και δεν αποκλείεται να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση, εφόσον κριθεί απαραίτητη.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Fuel Pass 2 και τις αιτήσεις στο επίδομα βενζίνης

«Ανάσα» - έστω και της τάξεως των 20 ευρώ το μήνα - αναμένεται να δώσει το Fuel Pass 2 στους οδηγούς που βλέπουν τις τιμές των καυσίμων να παίρνουν την ανηφόρα.

Θα τρέξει για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου.

Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι πάνω από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:

Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.

Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ.

Τα ποσά για το επίδομα βενζίνης

Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση. Τα συνολικά ποσά της επιδότησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής

Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή:

80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας

65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό

Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα

100 ευρώ με τη χρήση κάρτας

85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

Για μοτοσυκλέτες:

60 ευρώ με τη χρήση κάρτα στην ηπειρωτική περιοχή και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό

70 ευρώ με κάρτα στα νησιά και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πώς βγάζω ψηφιακή κάρτα Fuel Pass 2

Η διαδικασία για την έκδοση ψηφιακής κάρτας είναι η εξής που ίσχυε και κατά την πρώτη φάση των αιτήσεων για το Fuel Pass 1.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή έως 5 Ιουλίου

Μέχρι τις 5 Ιουλίου θα παραμείνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.