Πότε ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»

Πότε ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»
Σάββατο, 11/06/2022 - 07:26

Μετά το καλοκαίρι όπως φαίνεται θα τρέξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr θα αφορά δράσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δεύτερον τον τριτογενή τομέα. Ένα επίσης τμήμα του προγράμματος θα αφορά τον δευτερογενή τομέα για αυτοπαραγωγή και για αποθήκευση, ενώ ακόμα μια πρόσκληση θα αφορά την ενεργειακή εξοικονόμηση στον εξοπλισμό των επιχειρήσεων.

Στόχος του προγράμματος είναι να εστιάσει σε αλλαγές που αφορούν τη ψύξη / θέρμανση της επιχείρησης/ Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες σε όλα τα προγράμματα θα υπάρχει πρόβλεψη για την αυτοπαραγωγή.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30%. Ειδικά τα προγράμματα εξοικονόμησης αποτελούν την ευκαιρία μείωσης του ενεργειακού κόστους, καθώς η ενεργειακή κρίση έπιασε αρκετούς κλάδους απροετοίμαστους.

Το ποσοστό επιχορήγησης ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ενώ για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα χρειάζεται η εκτέλεση ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, βάση του οποίου θα επιλέγονται οι παρεμβάσεις με στόχο την ενεργειακή βελτίωση των επιχειρήσεων.

Στο πρόγραμμα είχε κάνει αναφορά και ο πρωθυπουργός στις αρχές του προηγούμενου μήνα τονίζοντας πως «μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της» και επισημαίνοντας το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει εντός του μήνα.