Νορβηγία: Σχεδιάζει να δώσει άδειες γεώτρησης πετρελαίου στην Αρκτική το β' τρίμηνο του έτους

Νορβηγία: Σχεδιάζει να δώσει άδειες γεώτρησης πετρελαίου στην Αρκτική το β' τρίμηνο του έτους
Παρασκευή, 22/01/2021 - 11:59

Η Νορβηγία πρόκειται να χορηγήσει νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παραμεθόριες περιοχές στην Αρκτική κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με όσο δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας, Τίνα Μπρου.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι θα προσφέρει άδειες γεώτρησης σε εννέα υπεράκτιες περιοχές 136 τεμαχίων, κυρίως στη θάλασσα της Αρκτικής, Barents, καθώς επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για μια σημαντική επέκταση της εξερεύνησης.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 23 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη, περιβαλλοντικές ομάδες αναφέρουν ότι το κυνήγι της Νορβηγίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Αρκτικής έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας τον περασμένο μήνα επικύρωσε μια προηγούμενη κυβερνητική απόφαση σχετικά με την εξερεύνηση στην περιοχή της Αρκτικής, απορρίπτοντας αγωγή από περιβαλλοντικούς υπερασπιστές.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική της Νορβηγίας, που παράγει τεράστια αξία και απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε η υπουργός.

Πηγή: Reuters