Το μεγάλο "αγκάθι" για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το μεγάλο "αγκάθι" για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Δευτέρα, 18/01/2021 - 11:58

Σε άγνωστο "Χ" για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ εξελίσσεται η υπόθεση της διένεξης με την ELFE για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η βιομηχανία λιπασμάτων την περίοδο 2012-2015. Και αυτό διότι η έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να καθορίσει εάν θα εγερθούν αντίστοιχες διεκδικήσεις και από άλλους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις για τον ισολογισμό της εταιρείας, αυξάνοντας το ρίσκο για τους επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρωτόδικα η ELFE έχει δικαιωθεί, ωστόσο η ΔΕΠΑ έχει εφεσιβάλει την απόφαση, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει οριστεί για τα τέλη του μήνα. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα αναβολή σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να συνεκδικαστεί η έφεση με την αντίστοιχη έφεση που έχει καταθέσει η ELFE.

Η διαφορά για την οποία οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αφορά τον τρόπο τιμολόγησης, και συγκεκριμένα τη φόρμουλα η οποία συνέδεε το τιμολόγιο προμήθειας της βιομηχανίας με τις τιμές του πετρελαίου (oil indexed). Η πλευρά των ELFE υποστήριξε ότι θα έπρεπε στη φόρμουλα να συνυπολογίζονται και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) βάσει των οποίων υπολογίζεται το κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Στον αντίποδα, η ΔΕΠΑ χρέωσε τα ELFE με oil indexed τιμολόγια και με τη συγκεκριμένη φόρμουλα προκύπτει ότι η βιομηχανία έχει υψηλές ανεξόφλητες οφειλές που ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη θέση των ELFE, όμως, εάν η τιμή του αερίου υπολογιστεί με βάση το φθηνότερο TTF, τότε δεν υπάρχει χρέος, αλλά, αντίθετα, η ΔΕΠΑ πρέπει να επιστρέψει χρήματα. Πράγματι, βάσει της πρωτόδικης απόφασης, η ELFE δικαιώθηκε και της επιδικάστηκε επιστροφή ποσού ύψους 63 εκατ. ευρώ, με την απόφαση να στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η ΔΕΠΑ δεν έλαβε υπόψη της τις φθηνότερες τιμές στα hubs φυσικού αερίου και μετακύλισε στους πελάτες της τις τιμές που προέκυψαν από τη ρήτρα πετρελαίου που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές της.

Η υπόθεση θεωρείται κομβικής σημασίας για τη ΔΕΠΑ, καθώς, σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, ανοίγει ο δρόμος και για άλλους πελάτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, βάσει του οποίου όλοι οι πελάτες της ΔΕΠΑ προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και διεκδικήσουν αποζημίωση για τον τρόπο χρέωσής τους την επίμαχη τριετία, η εταιρεία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αποζημιώσεις ύψους από 300 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των πελατών για τους οποίους ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση αποζημιώσεων περιλαμβάνονται άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, ηλεκτροπαραγωγοί και διυλιστήρια. Η σημασία της εξέλιξης της υπόθεσης είναι τέτοια που, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ εμφανίζεται έτοιμη, σε περίπτωση απόρριψης της έφεσης, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Επιπλοκές

Η υπόθεση της διένεξης με την ELFE δημιουργεί αβεβαιότητα και αποτελεί μεγάλο "αγκάθι" για τον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ τοποθετεί την προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για τις αρχές της άνοιξης. Ωστόσο, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε το τοπίο γύρω από την υπόθεση των ELFE , όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και με την εκκρεμότητα της ELFE ανοιχτή, εάν συμφωνηθεί με τον πλειοδότη ρήτρα για επιστροφή των πιθανών απαιτήσεων που θα τελεσιδικήσουν σε βάρος της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η Tέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμμαχιών μεταξύ των υποψηφίων υπό την αίρεση της έγκρισης του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει στον διαγωνισμό ικανός αριθμός επενδυτών προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός στην φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Θετική συγκυρία

Πάντως, μπορεί η υπόθεση της ELFE να δημιουργεί πονοκεφάλους για την περίοδο 2012-2015, ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία των υψηλών τιμών του TTF φέρνει σε θέση ισχύος τη ΔΕΠΑ, η οποία διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο προμήθειας που συναρτάται με τις τιμές του πετρελαίου και άρα είναι πιο ανταγωνιστικό. Οι πωλήσεις αλλά και τα περιθώρια της εταιρείας το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν αύξηση, σε μια περίοδο κατά την οποία μπήκαν στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά και οι ποσότητες αερίου μέσω του αγωγού TAP. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία φαίνεται να ανακτά αρκετό από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης διετίας, όταν οι χαμηλές τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είχαν οδηγήσει στη σημαντική υποχώρηση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης. Ακόμα μία σημαντική εξέλιξη που επηρεάζει θετικά την αποκρατικοποίηση αφορά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία βάζει τέλος στις υποχρεωτικές δημοπρασίες που έκανε η ΔΕΠΑ σε τιμή του μεσοσταθμικού κόστους προμήθειας της επιχείρησης. Ως γνωστόν, η ΕΠΑΝ έκρινε ότι, καθώς έχει υποχωρήσει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ κάτω από το 50% και στον κλάδο του φυσικού αερίου δραστηριοποιούνται πλέον πολλές εταιρείες, δε συντρέχει λόγος για συνέχιση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τη δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης. 

capital.gr / Του Χάρη Φλουδόπουλου