Ενδιαφέρον της Energean για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Ενδιαφέρον της Energean για την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα
Δευτέρα, 19/10/2020 - 18:47

Ενδιαφέρον για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου εκδήλωσε η Energean.

Για το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, η Energean συνήψε συνεργασία με την East Gas. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η East Gas Company (EGC) είναι εταιρεία δημόσιου συμφέροντος η οποία ιδρύθηκε το 2001 για την μεταφορά και εμπορία φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Η East Gas λειτουργεί τον αγωγό El Arish – El Aqaba ο οποίος έχει διάμετρο 36 ίντσες και εκτείνεται σε 264 χιλιόμετρα στη στεριά και στη θάλασσα. Η East Gas δραστηριοποιείται ακόμη στον τομέα του LNG, την παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τον τομέα της αφαλάτωσης. Η εταιρεία μετέχει σε ενεργειακά και βιομηχανικά projects που περιλαμβάνουν διυλιστήρια, εργοστάσια πετροχημικών, εργοστάσια λιπασμάτων καθώς και εταιρείες κοινής ωφελείας.

Η Aίγυπτος αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με μέση ημερήσια παραγωγή 7,2 δισεκ. κυβικά πόδια με αιχμή το κοίτασμα Zohr, ενώ λειτουργεί και τους δύο πολύ σημαντικούς τερματικούς σταθμούς LNG στο Idku και στο Damietta.

Η συμμαχία με την East Gas εντάσσεται στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Αίγυπτος στον ενεργειακό τομέα με αιχμή το East Med Gas Forum, στο οποίο συμμετέχει και η Energean.