Διπλή αναβολή στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

Διπλή αναβολή στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας
Παρασκευή, 02/10/2020 - 13:29
Διπλή αναβολή στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

Την μετάθεση των προθεσμιών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα η προθεσμία για τον πρώτο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών μετατέθηκε για τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021, ενώ για το δεύτερο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών μετατέθηκε για τα μέσα Μαρτίου του 2021.

Ως προς τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η απόφαση ελήφθη καθώς υπάρχει η εκκρεμότητα με την απόφαση που πρέπει να λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το ρυθμιζόμενο έσοδο των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ).

Η απόφαση είναι απαραίτητη τόσο για τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να καταρτίσουν τις οικονομικές προσφορές τους, όσο και για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς δεν μπορούν να κλείσουν τα νομικά κείμενα της συναλλαγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ θα εκδώσει την απόφαση για το ρυθμιζόμενο έσοδο των τριών ΕΔΑ εντός του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές ενημερώθηκαν ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ως προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κύριος λόγος για την απόφαση να αναβληθεί η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών αφορά στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Αυγούστου, η εταιρεία εμφανίζει πολύ καλύτερα οικονομικά μεγέθη αλλά και βελτιωμένο μερίδιο αγοράς.

Αυτή η βελτίωση μεταφράζεται σε θετικότερα αποτελέσματα που ενισχύουν την αξία της εταιρείας, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων που θα παρουσιαστούν στο VDR του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι ακόμη το VDR δεν έχει ανοίξει, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκτός από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, πάντως, μία σοβαρή εκκρεμότητα στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά στην εκκρεμή διένεξη μεταξύ της ΔΕΠΑ και την ELFE για τις οφειλές της δεύτερης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ αναμένει την εκδίκαση της έφεσης που έχει κάνει στην πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε υπέρ της ELFE.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν οι εταιρείες Italgas, EPH, First State Investments, KKR, Macquarie και SinoCEEF ενώ στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχουν οι κοινοπραξίες των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison, της ΔΕΗ με την Motor Oil Hellas και οι εταιρείες Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr