Ευρώπη: Θα πρέπει να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο έως το 2030 καθώς η εγχώρια παραγωγή μειώνεται

Ευρώπη: Θα πρέπει να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο έως το 2030 καθώς η εγχώρια παραγωγή μειώνεται
Πέμπτη, 01/10/2020 - 13:29

Η Ευρώπη θα πρέπει να εισάγει περισσότερο αέριο έως το 2025, καθώς η εγχώρια παραγωγή θα μειωθεί απότομα, ενώ η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή, δήλωσαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και αναλυτές στην τηλε-διάσκεψη της S&P Global Platts European Gas and LNG.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να μειωθεί φέτος περίπου κατά 7% λόγω της πανδημίας COVID-19. Όμως στη συνέχεια η κατανάλωση πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού και να παραμείνει σταθερή μέχρι το 2025, σύμφωνα με τον Peter Zeniewski, ανώτερο αναλυτή φυσικού αερίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Παρά την προοπτική της σταθερής ζήτησης, οι απαιτήσεις εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Αυτό θα οφείλεται στην ταχέως μειούμενη παραγωγή στην Ευρώπη και ειδικά στις Κάτω Χώρες», δήλωσε ο Zeniewski.

Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών και οι αυστηρότεροι στόχοι σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα προβλέπεται να μειώσουν σταδιακά τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

«Το 2030, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε τα ορυκτά καύσιμα να κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα, αλλά η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειωθεί», δήλωσε ο Klaus-Dieter Borchardt, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Μετά το 2030, θα δούμε όλο και περισσότερη χρήση υδρογόνου, βιοαερίου και συνθετικού μεθανίου, που θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο».

Ορισμένοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι δεν εφικτό να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρώπης για τη μείωση του άνθρακα, χωρίς το φυσικό αέριο.

«Ο στόχος του 55% δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον εξηλεκτρισμό. Πιστεύουμε ότι το αέριο και το υδρογόνο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου», δήλωσε ο Gregor Pett της Uniper.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Gazprom, αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ήπειρο θα αυξηθεί στα 540 bcm έως το 2030 και στη συνέχεια θα μειωθεί στα 500 bcm μέχρι το 2040.

Ο Sergei Komlev, επικεφαλής της διεύθυνσης για τη διαμόρφωση των συμβάσεων και των τιμών της Gazprom Export, δήλωσε ότι ακόμα και μετά το 2050, το φυσικό αέριο της εταιρείας θα είναι απαραίτητο για μετατροπή σε υδρογόνο, ένα αέριο για το οποίο η ΕΕ ελπίζει ότι θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πηγή: Reuters