Η Άγκυρα θα στείλει δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα

Η Άγκυρα θα στείλει δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα
Δευτέρα, 14/09/2020 - 11:52

Ένα δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο θα στείλει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα για αρχίσει εργασίες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας περί «μεγαλύτερης ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή που έχει υπάρξει ποτέ».

Ο Φατίχ Ντονμέζ έγραψε στο Twitter: «Το πλωτό μας γεωτρύπανο Kanuni, του οποίου οι εργασίες προετοιμασίας συνεχίζονται, θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα" και θα υποστηρίξει το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, το οποίο βρήκε το πεδίο των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σχεδόν 100 ναυτικά μίλια βορείως της τουρκικής ακτής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν διευκρίνισε εάν το Κανουνί θα εργαστεί στο ίδιο πεδίο όπως το Φατίχ, μιας και βρίσκεται σήμερα στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Αντάλιας (Αττάλειας) της νότιας Τουρκίας, όπως δείχνουν τα δεδομένα εντοπισμού πλοίων της υπηρεσίας Refinitiv.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters οι ανάγκες της Τουρκίας σε ενέργεια καλύπτονται επί του παρόντος σχεδόν όλες από τις εισαγωγές και οποιαδήποτε ανακάλυψη θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει το τρέχον έλλειμμά της.