Η Chevron μπορεί να μετατρέψει το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ σε παγκόσμιο προμηθευτή

Η Chevron μπορεί να μετατρέψει το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ σε παγκόσμιο προμηθευτή
Παρασκευή, 07/08/2020 - 13:28

Η είσοδος της Chevron στο κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan στο Ισραήλ θα βοηθήσει έτσι ώστε το έργο να αποτελέσει παγκόσμιο προμηθευτή φυσικού αερίου, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Drilling, Yossi Abu, του νέου περιφερειακού εταίρου της Chevron.

Η Chevron έγινε η πρώτη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία που εισήλθε στην ισραηλινή αγορά, αφού τον περασμένο μήνα ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Noble Energy με έδρα το Τέξας, η οποία έχει μερίδια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Η συμφωνία αποτελεί επίσης την πρώτη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία μετά την κρίση του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε στη μείωση της ζήτησης των καυσίμων και προκάλεσε αμφιβολίες για το μέλλον της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, λόγω της αυξανόμενης πίεσης για στροφή των εταιρειών ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές.

Η Chevron δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εξαγορά ενισχύει την περιφερειακή της θέση και, μακροπρόθεσμα, αναμένει ότι η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Σχετικά με το κοίτασμα Leviathan, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ και η παραγωγή ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Το φυσικό αέριο που παράγεται από το κοίτασμα διοχετεύεται στην τοπική αγορά του Ισραήλ καθώς επίσης εξάγεται και προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Οι Noble και Delek, οι αρχικοί πλειοψηφικοί εταίροι του έργου, είχαν δηλώσει επίσης πρόθυμοι να μπουν και στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) σε ένα δεύτερο στάδιο, όμως το Ισραήλ δεν διαθέτει ακόμα υποδομή για κάτι τέτοιο. Δύο επιλογές που μελετούνται είναι η σύνδεση με τερματικά ΥΦΑ στην Αίγυπτο ή η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού ΥΦΑ.

«Δεν έχουμε τις δυνατότητες για ΥΦΑ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Drilling, Yossi Abu, στο Reuters.

«Η Chevron φέρνει μια σημαντική δυνατότητα για ΥΦΑ στο έργο Leviathan και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του Leviathan από τοπικό και περιφερειακό προμηθευτή φυσικού αερίου σε παγκόσμιο προμηθευτή».

«Η ιδέα ενός πλωτού τερματικού σταθμού ΥΦΑ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανατολική Μεσόγειο που θα επιτρέπει τις εξαγωγές σε πιο απομακρυσμένες αγορές, συζητείται εδώ και χρόνια. Η βοήθεια της Chevron, στο έργο έχει να κάνει με την εμπορική προοπτική και το μάρκετινγκ, όμως σίγουρα, από τεχνικής άποψης θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της δυνατότητάς μας για την ανάπτυξη ενός πλωτού τερματικού σταθμού ΥΦΑ».

Πηγή: Reuters