Κίνα: Ξεκινά η κατασκευή του νοτίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου China-Russia East

Κίνα: Ξεκινά η κατασκευή του νοτίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου China-Russia East
Τετάρτη, 29/07/2020 - 12:56

Ξεκίνησε η κατασκευή του νότιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου China-Russia East, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό Power of Siberia της Gazprom στην Κίνα.

Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που ξεκινά από το Yongqing στη βόρεια επαρχία Hehei της Κίνας και καταλήγει στη Σαγκάη στην ανατολική Κίνα, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η κινεζική εταιρεία China Oil & Gas Piping Network Corp (PipeChina), σύμφωνα με δήλωσή της την Τρίτη.

Το νότιο τμήμα του αγωγού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025, και πρόκειται να μεταφέρει 18,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο στην περιοχή του δέλτα του ποταμού Yangtze.

Η νεοϊδρυθείσα κατασκευάστρια εταιρεία, PipeChina, ανέλαβε τα περιουσιακά στοιχεία του αγωγού από την PetroChina κάτι που την καταστήσει υπεύθυνη για την επένδυση, την κατασκευή και τη διαχείριση του αγωγού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βορειοανατολική Κίνα έχει αρχίσει ήδη από τον Δεκέμβριο να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του βόρειου τμήματος του αγωγού Κίνας-Ρωσίας.

Το μεσαίο τμήμα του αγωγού το οποίο θα συνδέει το Changling στην επαρχία Jilin και το Yongqing ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι η Gazprom ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την αύξηση των ροών του φυσικού αερίου προς χώρα μέσω του αγωγού Power of Siberia κατά 6 δις κυβικά μέτρα, αγγίζοντας συνολικά τα 44 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Μάλιστα, τον Μάιο, η Gazprom ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο Power of Siberia-2 το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει ετησίως έως και 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Πηγή: Reuters