Συμφωνία OPEC και συμμάχων για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου και τον Ιούλιο

Συμφωνία OPEC και συμμάχων για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου και τον Ιούλιο
Τρίτη, 09/06/2020 - 12:55

Σε συμφωνία ήρθαν τα μέλη του OPEC και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, το Σάββατο, για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή και τον Ιούλιο, καθώς σταδιακά οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν.

Ο OPEC σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το 13μελές καρτέλ και οι σύμμαχοί του, ιδιαιτέρως η Ρωσία, ήρθαν σε συμφωνία για παράταση των περικοπών του Μαΐου και του Ιουνίου, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί τον Απρίλιο με σκοπό την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Αντίθετα το Μεξικό, το οποίο ήδη από τις συνομιλίες είχε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να παρατείνει τις περικοπές, ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την απόφαση των υπόλοιπων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Σημειώνεται ότι ο OPEC και ο OPEC + είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια από την 1η Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου και ότι οι περικοπές θα μειώνονταν στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.

Παρά τις δυσκολίες στην επίτευξη της αρχικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών του OPEC, οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην παραγωγή ενίσχυσαν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ανακάμπτουν σταδιακά, με το Brent και το WTI να αγγίζουν τα 40 δολάρια ανά βαρέλι στις αρχές Ιουνίου.

Στις αρχές Απριλίου οι τιμές και των δύο είχαν υποχωρήσει σε αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά, με τον Brent να πέφτει στα 15 δολάρια ανά βαρέλι και το WTI να σημειώνει αρνητικές τιμές.

Αναμένεται ότι με την περαιτέρω εφαρμογή των περικοπών στα 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και τον Ιούλιο, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν.

Η επόμενη συνάντηση των χωρών του OPEC και των συμμάχων του έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου στη Βιέννη, όπου εδρεύει ο οργανισμός.