Η Βουλγαρία αναμένει να ολοκληρώσει εγκαίρως το τμήμα της για τον αγωγό Turkstream

Η Βουλγαρία αναμένει να ολοκληρώσει εγκαίρως το τμήμα της για τον αγωγό Turkstream
Τρίτη, 02/06/2020 - 14:30

Η Βουλγαρία αναφέρει ότι θα προσχωρήσει εγκαίρως στην κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού Turkstream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού, μήκους 474 χιλιομέτρων, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια κοινής επιθεώρησης του εργοταξίου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το έργο Turkstream αποτελείται από δύο αγωγούς μήκους 930 χιλιομέτρων, οι οποίοι ξεκινούν από της Ρωσία. Ο πρώτος αγωγός φτάνει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, ενώ ο δεύτερος θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Η ετήσια χωρητικότητα του κάθε αγωγού θα κυμαίνεται στα 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Ελπίζουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Συμπλήρωσε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να μεταφέρει όχι μόνο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG που κατασκευάζεται στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτό θα ήταν μια διαφοροποίηση όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για τη Σερβία και για ολόκληρη την περιοχή» και πρόσθεσε ότι ο αγωγός συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος TurkStream ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ η Σερβία έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού 403 χιλιομέτρων εντός της επικράτειά της.