Τέλος στη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου μέσω Πολωνίας

Τέλος στη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου μέσω Πολωνίας
Τρίτη, 26/05/2020 - 17:50

Η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe, που διασχίζει την Πολωνία, έχει σταματήσει εντελώς, όπως ανέφερε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου Gascade.

Η συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, και έληξε στις 17 Μαΐου καθώς η Βαρσοβία αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί σύμφωνα με τους ενεργειακούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζοντας την δεκαετή εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.

Ο πολωνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου, Gaz-System, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης, ξεκίνησε την διάθεση της δυναμικότητας του αγωγού Yamal, μέσω διαγωνισμών.

Ανέφερε ότι η δεσμευμένη χωρητικότητα για την Κυριακή ήταν αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους και ότι «δεν υπάρχει ανάγκη 24ωρης λειτουργίας των σταθμών συμπίεσης σε τόσο χαμηλές παραγγελίες για την εξυπηρέτηση της διαμετακόμισης του αερίου».