Ο χάρτης πορείας της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου της Βαλτικής θα σηματοδοτήσει την πρώτη διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ 4 χωρών της ΕΕ

Ο χάρτης πορείας της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου της Βαλτικής θα σηματοδοτήσει την πρώτη διασυνοριακή συγχώνευση μεταξύ 4 χωρών της ΕΕ
Τρίτη, 21/04/2020 - 15:17

Τα υπουργεία ενέργειας, οι ρυθμιστικές αρχές και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίαςσυμφώνησαν χθες σχετικά με τον χάρτη πορείας που θεσπίζει τη διαδικασίατης μελλοντικής περιφερειακής ολοκλήρωσης της αγοράς φυσικού αερίου των χωρών αυτών.

Η συγκεκριμένη κοινή περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου θα είναι η πρώτη συγχώνευση στην αγορά φυσικού αερίου μεταξύ τεσσάρωνχωρών της ΕΕ. Θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού σε αυτήν την περιοχή η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο αέριο, θα αυξήσει τη ρευστότητα της αγοράς και θα προωθήσει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε προσιτές τιμές φυσικού αερίου και σε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών για τους καταναλωτές των χωρών αυτών.

Η συγχώνευση των αγορών είναι μια σαφής ευκαιρία για τα κράτη της Βαλτικής και τη Φινλανδία να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που τους προσφέρουν οι υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές υποδομές τους, όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, τερματικά ΥΦΑ, το Balticconnector και το Gas Interconnection Πολωνία-Λιθουανία (GIPL). Θα μειώσει πολλές από τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων μικρών και ξεχωριστών εθνικών αγορών - προσελκύοντας προμηθευτές και αυξάνοντας σημαντικά τον ανταγωνισμό.

Ιστορικό

Η διαδικασία συγχώνευσης της Περιφερειακής Αγοράς Φυσικού Αερίου ξεκίνησε ως πολιτική διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2015 όταν οι πρωθυπουργοί των Βαλτικών χωρώνενέκριναν το σχέδιο δράσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της Αγοράς Φυσικού Αερίου καλώντας επίσης και τη Φινλανδία να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συγχωνευμένη, περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου μεταξύ της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, την ενσωμάτωση και τον ανταγωνισμό, διασφαλίζοντας προσιτές τιμές φυσικού αερίου και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας –επιδιώκοντας μια ελκυστική αγορά φυσικού αερίου για τους ήδη υπάρχοντες αλλά και τους νέους αγοραστές.

Περισσότερες πληροφορίες:

Baltic energy market interconnection plan

Πηγή: European Commission