Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του G20 για το πετρέλαιο

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του G20 για το πετρέλαιο
Τρίτη, 07/04/2020 - 19:41

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιούν την Παρασκευή οι υπουργοί της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20). Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου διασφαλιστεί "η σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά", σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Στο μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί εικονική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών πετρελαίου για να συζητηθεί η μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού και της κατάρρευσης τον περασμένο μήνα των συντονισμένων μειώσεων της παραγωγής με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Ριάντ και τη Μόσχα να μειώσουν την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές καθώς η πανδημία έχει πλήξει τη ζήτηση και αυξάνονται τα αποθέματα.

"Προσβλέπουμε σε μια παραγωγική συζήτηση, καθώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", ανέφερε το εσωτερικό έγγραφο για τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της G20.

Παγκοσμίως, η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί κατά περίπου 30%, ή κατά περίπου 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι παραγωγοί πιθανόν να συμφωνήσουν την Πέμπτη σε μείωση της παραγωγής, αλλά μόνο εάν οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές από την συμμαχία ΟΠΕΚ.