Με 1,02 ευρώ/λίτρο ξεκινά τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Με 1,02 ευρώ/λίτρο ξεκινά τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Τετάρτη, 09/10/2019 - 14:34

Με τιμή χαμηλότερη κατά 11% σε σχέση με το 2018, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, διαμορφώνοντας την τιμή λίτρου στα 1,02 ευρώ, έναντι 1,146 ευρώ πέρυσι.

Παρά τη μείωση, ο Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, τόνισε την υψηλή φορολογία που εξακολουθεί να ισχύει στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα συνιστούσε μεγάλη ελάφρυνση για τον κλάδο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα το θέμα του επιδόματος θέρμανσης και η σκοπιμότητα διεύρυνσής του ώστε να συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με εισόδημα έως 50 χιλ. ευρώ το χρόνο, με παράλληλη απλοποίηση κριτηρίων και διαδικασιών ώστε να μην λειτουργούν αποτρεπτικά από το να υποβάλλουν αιτήσεις οι πολίτες.

Σε αυτή τη βάση, προτάθηκε και ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης από τα 57 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 114 εκατ. ευρώ φέτος, κίνηση που θα μπορούσε να στείλει μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα αναδεικνύοντας παράλληλα το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους.

Οι προτάσεις του ΣΕΕΠΕ για τη βελτίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην αγορά καυσίμων, με επέκτασή του και στο πετρέλαιο θέρμανσης

– Να επεκταθεί άμεσα η εφαρμογή του και στα υπόλοιπα νησιά

– Να συμπεριληφθεί στο μέτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης για στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων

– Να συμπεριληφθούν στην επιδότηση όλοι οι τύποι βενζινών και όχι μόνον της βενζίνης Αμόλυβδης (95 οκτ.)

– Να ενεργοποιηθεί άμεσα η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως ισχύει για τα άλλα προϊόντα και δαπάνες για άμεση καταβολή της επιδότησης (σήμερα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση)

– Να λειτουργήσει άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός προκειμένου να διασφαλίζεται η άμεση μετακύλιση της επιδότησης, στον τελικό καταναλωτή