Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων, στον οποίο συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, αναμένεται να θέσει τις βάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού που διέπει τη λειτουργία και τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Κεντρικό ζήτημα είναι η διαμόρφωση ενός πιο σταθερού και ενιαίου πλαισίου που θα εγγυάται επάρκεια αποθεμάτων σε αποδεκτές τιμές, αποτρέποντας φαινόμενα ακραίας αστάθειας όπως αυτά που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Πρόθεση είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν την έναρξη της θερινής περιόδου αποθήκευσης, ώστε οι χώρες να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους εγκαίρως. Το ύψος του ποσοστού υποχρεωτικής πλήρωσης, ο τρόπος ελέγχου εφαρμογής και οι ευελιξίες που θα δοθούν στα κράτη-μέλη ανάλογα με την ενεργειακή τους εξάρτηση είναι μερικά από τα κρίσιμα σημεία της υπό συζήτηση πρότασης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, οι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου οφείλουν να έχουν πληρότητα τουλάχιστον 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν τη χαλάρωση αυτής της υποχρέωσης, με περισσότερη ευελιξία τόσο ως προς τον στόχο πλήρωσης όσο και ως προς τα χρονικά περιθώρια επίτευξής του, βάσει των κατευθύνσεων που έθεσε και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την παράταση του σχετικού κανονισμού έως το τέλος του 2027, με σκοπό να ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η σταθερότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση να παραμείνει ο στόχος του 90%, αλλά με αποδεκτή απόκλιση έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες – δηλαδή με πλήρωση στο 80%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, προτείνει πιο ήπιο στόχο, στο 83%, πλαισιωμένο από ρήτρες ευελιξίας, με στόχο την αποφυγή υπερθέρμανσης της αγοράς κατά την περίοδο αποθήκευσης. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε μονομερώς τη μείωση του στόχου πλήρωσης στο 80% για τον επόμενο χειμώνα, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών λόγω αυξημένων αναγκών σε αποθέματα με αφετηρία χαμηλής πληρότητας. Η ρύθμιση αφορά τόσο τις τέσσερις βασικές εγκαταστάσεις της νότιας Γερμανίας – που είναι κρίσιμες για την τροφοδοσία Αυστρίας και Ελβετίας – όσο και λιγότερο σημαντικές υποδομές, για τις οποίες επαρκεί πληρότητα μόλις 45%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν αισθητά χαμηλότερα φέτος, με την πληρότητα των αποθηκών να βρίσκεται κάτω από το 50% στις αρχές Φεβρουαρίου 2025, έναντι 67% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.