Στο 1,6 GW μειώθηκε η παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνίτη το 2023

Στο 1,6 GW μειώθηκε η παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνίτη το 2023
Τετάρτη, 10/04/2024 - 06:07

Στο 1,6 GW ανήλθε η παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνίτη το 2023, αισθητά μειωμένη σε σχέση με το 2022 που είχε ανέλθει σε 2,5 GW, με τη συνολική της συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα να διαμορφώνεται στο 23%.

Με τη δέσμευση της κυβέρνησης για την απόσυρση έως το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) της ΕΕ ύψους 1,63 δισ. ευρώ να είναι ενεργά, η Ελλάδα καλείται να αναμετρηθεί στην πράξη με την ενεργειακή μετάβαση.

Το εγχείρημα θα κριθεί από το εάν τα έργα και οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί διασφαλίσουν την αναπτυξιακή προοπτική των ενεργειακών δήμων της χώρας, δημιουργώντας νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας και δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, αντισταθμίζοντας τα πολύπλευρα οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα που φέρνει στις τοπικές κοινωνίες η ενεργειακή μετάβαση.

Από το 1,63 δισ. ευρώ του ΠΔΑΜ, το 83%, ήτοι 1,417 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη (μαζί με τους όμορους δήμους Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας), καθώς τα 211,6 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις στα νησιά, όπου έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα κλείσουν όλες οι πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Από τα 1,417 δισ. ευρώ έως σήμερα έχουν εξειδικευθεί 19 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 679,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 18 προσκλήσεις ύψους 299,34 εκατ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται 37,5 εκατ. ευρώ για προγράμματα απασχόλησης για ανέργους, 27 εκατ. ευρώ για στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, 25 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη δικτύου ειδικών κέντρων ανάπτυξης δεξιοτήτων και απασχόλησης για ανέργους, εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και νέους επιχειρηματίες κ.ά.

Για τις τρεις τελευταίες δράσεις που προκηρύχθηκαν εντός του Ιουλίου και αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας δημοσίων υποδομών (προϋπολογισμός 8,3 εκατ. ευρώ), τη στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων για αυτοπαραγωγή ενέργειας (41,79 εκατ. ευρώ) και την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας (12,13 εκατ. ευρώ), το GreenTank, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΔΑΜ, θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, παρά τη θετική του ψήφο στο πλαίσιο της αξιολόγησης, έχει υποβάλει σοβαρές ενστάσεις σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των δύο προγραμμάτων.