Σε αναβρασμό η Κρήτη για τις έρευνες υδρογοναθράκων

Σε αναβρασμό η Κρήτη για τις έρευνες υδρογοναθράκων
Σάββατο, 24/02/2024 - 07:33

Ανησυχία για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης εκφράζουν οι επιχειρηματικοί φορείς του νησιού, οι οποίοι μέσω του Επιμελητηρίου Χανίων ζητούν ενημέρωση για σημείο των συζητήσεων και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Σημειώνουν ότι στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, καθώς, όπως επισημαίνουν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών από την πολυεθνική κοινοπραξία των επιχειρήσεων που μίσθωσε από την Ελληνική Πολιτεία τα συγκεκριμένα «θαλάσσια οικόπεδα», θα προκληθούν καταλυτικές ανακατατάξεις σε αρκετούς τομείς της οικονομίας της Κρήτης.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, δεν εκφράζουν καταρχήν αρνητική διάθεση απέναντι στο ενδεχόμενο να πάρουν μπρος τα γεωτρύπανα, ωστόσο ζητούν ενημέρωση και προετοιμασία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον Μάρτιο αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία από τις λεγόμενες «σεισμικές» έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Κρήτη. Στο γεγονός ότι το Μάρτιο θα ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο ΓΓ Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Τέλης Αιβαλιώτης. «Οι σεισμικές έρευνες δείχνουν αν υπάρχει (σημαντικό κοίτασμα) και πόσο πιθανολογείς να υπάρχει. Εάν η πιθανολόγηση είναι πολύ ισχυρή, μετά προχωράς σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δεις αν όντως αυτό που είδες υπάρχει και μετά είναι η εκμετάλλευση. Το Μάρτιο θα έχουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, με την απόφαση να ανήκει στην κυβέρνηση», είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ο κ. Αϊβαλιώτης. Τότε θα ενημερωθεί η κυβέρνηση από την κοινοπραξία ExxonMobil- Helleniq Energy και εφόσον οι ενδείξεις είναι ισχυρές, το σχήμα θα υποβάλει αίτημα για ερευνητική γεώτρηση. Τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση.

Οι επιχειρηματικοί φορείς της Κρήτης ζητούν να γνωρίζουν το τι μέλλει γενέσθαι αλλά και συνάντηση με τους αρμόδιους σε σχετική επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Αντώνης Ροκάκης, ο οποίος αναφέρει ότι εξουσιοδοτήθηκε από τους υπόλοιπους προέδρους των επιμελητηρίων κ.κ. Γ. Αλιφιεράκη (Ηρακλείου), Γ. Γιακουμάκη (Ρεθύμνου) και Θ. Χαριτάκη (Λασιθίου) για να τους εκπροσωπήσει «στην επιδίωξη της αναγκαίας και έγκαιρης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ενημέρωσης και προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας σχετικά με τις επιταχυνόμενες έρευνες Υδρογονανθράκων νότιο-δυτικά της Κρήτης».

Ειδικότερα, στην επιστολή τονίζεται:

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης και την Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του νησιού μας, διαθέτουμε ήδη σαφείς ενδείξεις ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης επιταχύνονται οι έρευνες υδρογονανθράκων. Καθώς πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι σύντομα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών από την πολυεθνική κοινοπραξία των επιχειρήσεων που μίσθωσε από την Ελληνική Πολιτεία τα συγκεκριμένα «θαλάσσια οικόπεδα», γίνεται πλέον σαφές ότι στην πιθανή περίπτωση σαφών θετικών συμπερασμάτων θα προωθηθεί σε μερικούς μήνες ερευνητική γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Π.Ε. Χανίων.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Κρήτης ζητάμε να καταρτιστεί με διαφάνεια, μελέτη και συναίνεση συγκεκριμένο παραγωγικό πλαίσιο συνεργασίας και αποτελεσματικής προετοιμασίας της τοπικής Οικονομίας για τις επικείμενες πολυδιάστατες προκλήσεις. Αναμφίβολα, οι πιθανές επενδυτικές εξελίξεις, θα προκαλέσουν καταλυτικές ανακατατάξεις σε αρκετούς τομείς της τοπικής Οικονομίας της Κρήτης (π.χ. εφοδιαστική αλυσίδα, κατασκευές-δομικά υλικά, υπηρεσίες, κτηματαγορά, λιμενικές υποδομές, εργατικό δυναμικό, διαχείριση νερού). Για το λόγο αυτό ζητάμε – θεσμικά και δημόσια – από την Ελληνική Πολιτεία την πραγματοποίηση συνάντησης με σκοπό την άμεση ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή της Επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης στο ενεργειακό και αναπτυξιακό της Μέλλον.