Tα επόμενα βήματα για τον Κάθετο Διάδρομο

Tα επόμενα βήματα για τον Κάθετο Διάδρομο
Κυριακή, 21/01/2024 - 08:19

Σε λιγότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούλιο θα γίνει το απαραίτητο Market Test για να γνωστοποιηθεί η δυναμικότητα που επιθυμούν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Μετά τις υπογραφές στην Αθήνα του Μνημονίου Συνεργασίας για την ένταξη της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην πρωτοβουλία Central and South Eastern Europe Εnergy Connectvity (CESEC), πλέον μπαίνει στα σκαριά η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μέσω του Κάθετου Διαδρόμου. Σε λιγότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούλιο θα γίνει το απαραίτητο Market Test για να γνωστοποιηθεί η δυναμικότητα που επιθυμούν τα συμβαλλόμενα μέρη. Τη διαδικασία αυτή θα εποπτεύει η πρωτοβουλία Central and South Eastern Europe Εnergy Connectvity (CESEC). Με βάση τη ροή από το Νότο στο Βορρά θα απαιτηθούν ενέργειες που θα καταστήσουν εφικτή την αμφίδρομη ροή.

Η ενεργειακή συνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC), που ιδρύθηκε το 2015, είναι μία από τις τέσσερις περιφερειακές ομάδες υψηλού επιπέδου με εντολή να συντονίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πρωταρχικός στόχος είναι να παρέχει πολιτική υποστήριξη και κατεύθυνση για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενεργειακής υποδομής. Το συνεργατικό έργο της CESEC καθοδηγείται από δύο μνημόνια Συναντίληψης, υπουργικά συμπεράσματα και λεπτομερή Σχέδια Δράσης. Το έργο της ομάδας Υψηλού Επιπέδου συμβάλλει στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, κυρίως στην επιτάχυνση των καθαρών ενεργειακών πόρων και στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ενεργειακού τομέα της περιοχής. Από την τελευταία Υπουργική Σύνοδο στη Λιουμπλιάνα το 2021, η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει υποστεί σημαντικές αναταράξεις λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τις σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε κινδύνους εφοδιασμού και ασταθείς τιμές καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 και του 2023, αλλά έχουν βγει από αυτήν την ενεργειακή κρίση. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για την προώθηση των έργων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθεί ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Τη συνάντηση εκείνη την είχε οργανώσει ο ΔΕΣΦΑ με τη συμμετοχή των εταιρειών Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και EUSTREAM (ως παρατηρητή), οι οποίες διαχειρίζονται τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία, αντίστοιχα.