Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαια στο Ιόνιο

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαια στο Ιόνιο
Τρίτη, 02/04/2019 - 11:40

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιουνίου και του Οικοπέδου 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου της ισπανικής Repsol και των ΕΛ-ΠΕ.
Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου θα υπογράψει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα έχει μόλις επιστρέψει από τη Βουλγαρία, την οποία θα επισκεφθεί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα οικόπεδα της Κύπρου ο κ. Σταθάκης επιδιώκει να επιταχύνει τις εξελίξεις κλείνοντας τις εκκρεμότητες. Έτσι οι δυο συμβάσεις για το Οικόπεδο 10 και την περιοχή του Ιονίου αφού υπογραφούν θα πάρουν το δρόμο για την τελική κύρωση τους από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι αντισυμβαλλόμενοι του ελληνικού δημοσίου για μεν την περιοχή του Ιονίου είναι η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ, ενώ την έρευνα στο Οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου αναλαμβάνουν μόνα τους τα ΕΛΠΕ.
Με την υπογραφή των συμβάσεων, κλείνει ο κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησε το 2012 στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης μέσα στους τέσσερις επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και θα υπογραφούν οι συμβάσεις ανάθεσης του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Exxon Μobil, Τotal και ΕΛΠΕ για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μια συμφωνία με μεγάλο ειδικό βάρος που εκτιμάται ότι βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των ερευνών της Ανατολικής Μεσογείου.

Της Εύης Παπαδοσηφάκη