6th AIF: Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές θωρακίζει την ασφάλεια

6th AIF: Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές θωρακίζει την ασφάλεια
Deltio Typou
Τρίτη, 31/10/2023 - 18:37

Στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναφέρθηκε ο κ. Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & CEO, ΑΔΜΗΕ, στο πάνελ του 6th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει την ευθύνη ολοκλήρωσης του συνόλου του υψηλής στρατηγικής και ενεργειακής σημασίας έργου.

Η στρατηγική είναι να μετατραπεί από χώρα εισαγωγέας, σε χώρα εξαγωγέας ενέργειας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτούνται νέα έργα με τις γειτονικές χώρες, τα οποία προωθεί βάσει του σχεδιασμού του ο ΑΔΜΗΕ.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Τάσος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΔΗΕ, επεσήμανε ότι χάρη στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, ο καταναλωτής επωφελήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα εξοικονόμησε περί τα 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ενώ έκανε γνωστό ότι μέχρι το 2025, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί με τηλεμέτρηση παραπάνω από το 55% την καταναλούμενη ενέργεια στη χώρα.

Το πιο σημαντικό είναι η εσωτερική κατανάλωση και η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε με τη σειρά της η κα Maria Rita Galli, CEO, ΔΕΣΦΑ, καθώς όπως είπε η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα - transit στον τομέα της ενέργειας. Όπως εκτίμησε, η τάση αυτή θα αυξηθεί με τις επιπλέον διασυνδέσεις καθώς επίσης και με την υλοποίηση επιπλέον έργων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η εξαγώγιμη ενέργεια από φυσικό αέριο θα αυξηθεί τέσσερις φορές περισσότερο μέχρι το 2025, σε σχέση με τις ποσότητες που εξήγαγε η χώρα μας πριν την κρίση. Έκανε λόγο για τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία, ενώ επεσήμανε ότι οι υποδομές του φυσικού αερίου καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική σε επενδύσεις. Το ενεργειακό μίγμα του μέλλοντος πρέπει να στηρίζεται σε πολλές πηγές ενέργειας, και το φυσικό αέριο θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το LNG στην Αλεξανδρούπολη και αυτό της Θράκης στο μέλλον, θα ενισχύσουν την ενεργειακή ρευστότητα και θα εξυπηρετήσουν στη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή ανέφερε ο κ. Γιώργος Κοπανάκης, Technical Director, GASTRADE. Έκανε λόγο για ένα έργο εθνικής σημασίας και τόνισε την υποστήριξη της πολιτείας για την ολοκλήρωση του FSRU. Όσον αφορά την επένδυση στη Θράκη, τόνισε ότι χαίρει της υποστήριξης της πολιτείας, ενώ στόχος της δεύτερης υποδομής είναι η μεταφορά του αερίου βορειότερα. Για να γίνει αυτό το έργο απαιτούνται σημαντικές υποδομές.

Ο ICGB είναι ο διασυνδετήριος κρίκος που επιτρέπει το αέριο να κινείται από Νότο προς Βορά, ανέφερε ο κ. Γιώργος Σάτλας, Executive Officer & Μember of Management Board, ICGB AD ενώ επεσήμανε την αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Chairman of the Board of Directors, BLUE SEA POWER ENERGY, ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι αρκετά πιο φθηνή από το πετρέλαιο και το μαζούτ, είναι πιο καθαρή, και ουσιαστικά, όπως είπε, οδεύουμε στην ενεργειακή μετάβαση, με τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα για τη χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου, όπως είπε.

Ο κ. Δημήτρης Διακόπουλος, Ιδρυτής Εταίρος, FDMA LAW, τόνισε την αύξηση της διείσδυση της ενέργειας από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, επισημαίνοντας τις υψηλές προοπτικές που υπάρχουν σε περαιτέρω ενίσχυσή τους. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Διακόπουλος, ως προς τα νομοσχέδια που εισάγονται για την ενεργειακή μετάβαση και

Στην ενότητα “In dialogue with”, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που πρόκειται να υλοποιηθούν και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν είτε από το νέο ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους, επισημαίνοντας ότι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου, όπως είπε, να αποφύγουμε τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται. Θα νομοθετήσουμε και ήδη θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά και τα σιδηροδρομικά έργα, ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έργα ύψους 600 εκατ.€. Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, θα δοθεί το ίδιο βάρος σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κα Βασιλική Σταματοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ & Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανάπτυξης, IGI POSEIDON, αναφέρθηκε στο έργο του EastMed, το οποίο αποτελεί έργο κλειδί, όπως εξήγησε, όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μπορούμε να εξασφαλίζουμε μία ασφαλή και συνεχή ροή ενέργειας προς όλες τις χώρες ενδιαφέροντος (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), τόνισε, προσθέτοντας ότι το έργο προωθεί και τη συνεργασία των περιφερειακών χωρών. Σύμφωνα με την κα Σταματοπούλου, από τα τέλη του 2026 είμαστε έτοιμοι να συνδέσουμε την Κύπρο και έως το τέλος του 2027 πρόκειται να γίνει η διασύνδεση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μία τέτοιου είδους υποδομή θα αυξήσει τις δυνατότητές μας όσον αφορά την εκμετάλλευση των δικών μας ενεργειακών πόρων.