Προς νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη - Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Προς νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο και βενζίνη - Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης
Δευτέρα, 04/09/2023 - 07:19

Ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων, την ώρα που η μέση πανελλαδική τιμή «φλερτάρει» με τα δύο ευρώ σχεδόν όλον τον Αύγουστο, προκαλεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Με το κλείσιμο μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή για το brent από τις αρχές του έτους, προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα με τη χειμερινή περίοδο προ των πυλών.

Το γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 88,9 ευρώ το βαρέλι ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η λήξη της καλοκαιρινής περιόδου συνοδεύεται από πτώση ζήτησης και τιμής και σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιουργούν συνθήκες για νέες αυξήσεις.

Η τελευταία καταγεγραμμένη από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά (31 Αυγούστου) είναι στα 1,994 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,768 ευρώ ανά λίτρο.

Μπορεί η μέση τιμή πανελλαδικά να είναι οριακά κάτω από τα 2 ευρώ ωστόσο στο 60% και πλέον της χώρας οι τιμές έχουν ξεπεράσει το όριο αυτό με νησιά των Κυκλάδων να είναι πρωταθλητές της ακρίβειας αφού οι οδηγοί πληρώνουν την αμόλυβδη στα 2,247 ευρώ ανά λίτρο. Εξίσου υψηλά κινούνται οι τιμές και στα Δωδεκάνησα με την αμόλυβδη στα 2,154 ευρώ ανά λίτρο, την αμόλυβδη 100 οκτανίων στα 2,289 ευρώ ανά λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,882 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από δύο ευρώ το λίτρο τιμολογούν την αμόλυβδη των 95 οκτανίων τα πρατήρια σε νησιωτικές περιοχές αλλά και στην ηπειρωτική χώρα όπως στους νομούς Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Γρεβενών, Κοζάνης κ.α.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό τοπίο προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση εν’οψει της χειμερινής περιόδου. Με εκφρασμένη τη βούληση για στήριξη των νοικοκυριών, κυρίως των ευάλωτων όσο διαρκεί η κρίση, η κατεύθυνση των μέτρων θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης σχεδιάζεται αύξηση με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πέρυσι δόθηκαν κίνητρα για τη μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο. Το βασικότερο κίνητρο για την μετάβαση αυτή είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, αυτοί, δηλαδή που έφυγαν από τη θέρμανση με ηλεκτρισμό η φυσικό αέριο και μετακινήθηκαν σε θέρμανση με πετρέλαιο έλαβαν διπλάσια επιδότηση, αυξημένη κατά 100%.