Σε τροχιά υλοποίησης το δίκτυο αερίου σε Φλώρινα, Ιωάννινα, Πάτρα

Σε τροχιά υλοποίησης το δίκτυο αερίου σε Φλώρινα, Ιωάννινα, Πάτρα
Τρίτη, 18/07/2023 - 06:48

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο της ΔΕΠΑ Υποδομών για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και στόχος είναι να φτάσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ανάμεσα στις πόλεις που θα τροφοδοτηθούν την επόμενη περίοδο και η Φλώρινα. Το δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι στις αρχές του 2024, ενώ οι πρώτες συνδέσεις θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του χρόνου. Σε πρώτη φάση η τροφοδοσία των κατοίκων θα γίνει μέσω δεξαμενών LNG που θα τοποθετηθούν στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας.

Τα έργα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στην περιοχή, καθώς η αρχή έγινε από τα Ιωάννινα όπου ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής 135 χιλιομέτρων δικτύου για την τροφοδοσία τουλάχιστον 3.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Θα ακολουθήσουν Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Άρτα, καθώς επίκειται η έναρξη των έργων για την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 1.500 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Οι επενδύσεις που θα γίνουν και στις τέσσερις πόλεις της περιφέρειας Ηπείρου φθάνουν συνολικά τα 33 εκατ. ευρώ.

Την ίδια σε τροχιά υλοποίησης θα μπει από τον Σεπτέμβριο το έργο της κατασκευής του δικτύου στην Πάτρα που θα ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2025. Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή 120 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Πάτρας, το οποίο θα τροφοδοτείται από κρυογενικές δεξαμενές και εξοπλισμό επαναεριοποίησης LNG που θα κατασκευαστούν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Μέσω του δικτύου, θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 5.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Υποδομών «κατασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το 2025 για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για συνδέσεις. H ΔΕΔΑ διαχειρίζεται σήμερα 967,4 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και διένειμε περίπου 232 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022. Μέσω αυτής της επένδυσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Πάτρα θα αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ένα οικονομικό, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που θα τους οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Επιπλέον, το νέο δίκτυο σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο.

Αυτές οι υποδομές κομβικής σημασίας θα συνεισφέρουν ώστε η Δυτική Ελλάδα να προωθήσει και να αναπτύξει την τοπική οικονομία και αγορά εργασίας. Επίσης, θα ενισχύσουν σημαντικά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ενεργειακή μετάβαση, με βάση τόσο τους εθνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς στόχους. Η εγκατάσταση, σε στρατηγικά σημεία, δεξαμενών LNG θα εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου. Παρόμοια προσέγγιση εφαρμόζεται στη Σαρδηνία της Ιταλίας, όπου η σημαντική ανάπτυξη των δικτύων διανομής υποστηρίζεται από δεξαμενές LNG τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την Πάτρα, νέα έργα δικτύων διανομής αερίου θα ακολουθήσουν στο Αγρίνιο και τον Πύργο των οποίων οι συμβάσεις αναμένονται σύντομα».