Οι γεμάτες αποθήκες αερίου απομακρύνουν… για την ώρα την αστάθεια

Οι γεμάτες αποθήκες αερίου απομακρύνουν… για την ώρα την αστάθεια
Τρίτη, 18/07/2023 - 06:50

Παρά την αστάθεια λόγω των εργασιών συντήρησης στη Νορβηγία, η υπερπροσφορά και τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες κράτησαν χαμηλά τις τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενδεχομένως όμως τα πράγματα να αλλάξουν καθώς σύμφωνα με αναλυτές οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κίνα, οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου γεγονός που θα επηρεάσει τις τιμές.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν γεμάτες περίπου στο 80% γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές θα οδηγήσει σε συγκράτηση των τιμών. Να σημειωθεί πως ουσιαστικό ρόλο παίζει η επίτευξη της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ υλοποιήθηκε με επιτυχία και ο δεύτερος διαγωνισμός φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Η συνολική ζήτηση από τις σχεδόν 50 εταιρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό ξεπέρασε τα 11 bcm και αφορά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025. Θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη διαγωνισμοί έως το τέλος του 2023.

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στις αγορές σε σχέση με το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη. Ο καύσωνας έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, ειδικά στην Ιταλία, ενώ η χαμηλή στάθμη των ποταμών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών επηρεάζει τη δραστηριότητα των πυρηνικών εργοστασίων. Αναλυτές αναμένουν κάποια αστάθεια των τιμών εάν συνεχιστεί ο καύσωνας. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το επίπεδο ζήτησης ήταν ελαφρώς χαμηλότερο απ’ ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.