Ανακατατάξεις στα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα- Αύξηση εισαγωγών τον Δεκέμβριο

Ανακατατάξεις στα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα- Αύξηση εισαγωγών τον Δεκέμβριο
Τρίτη, 08/11/2022 - 05:28

Ανακατατάξεις στα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα με την αναμενόμενη επιδείνωση καιρικών συνθηκών τον Δεκέμβριο να αναθερμαίνει τις εισαγωγές.

Ενώ για τον Νοέμβριο κάποιες εταιρείες επανακαθορίζουν την στάση του λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, 14 φορτία LNG συνολικής δυναμικότητας 834.563 κ.μ. αναμένεται να φτάσουν στη Ρεβυθούσα τον Δεκέμβριο, ενώ για τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένο να ξεφορτώσουν στη Ρεβυθούσα οκτώ φορτία των εταιριών Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ ενώ η MET Energy που επρόκειτο να φέρει ένα φορτίο τον Νοέμβριο άλλαξε τον προγραμματισμό της και συγκεντρώνει τις ποσότητες της για τον επόμενο μήνα.

Έτσι η Μυτιληναίος τον Νοέμβριο θα φέρει δυο φορτία συνολικής δυναμικότητα 285.710 κ.μ.. Η Elpedison έχει προγραμματίσει τέσσερα φορτία συνολικής δυναμικότητας 98.976 κ.μ. και η ΔΕΠΑ θα φέρει δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 96.012 κ.μ.

Για τον Δεκέμβριο το ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα καθώς προγραμματίζονται ένα φορτίο από τη ΔΕΗ δυναμικότητας 147.710 κ.μ.ενώ η MET Energy προγραμματίζει έξι φορτία συνολικής δυναμικότητας 93.059 κ.μ.

Η Elpedison προγραμματίζει για τον Δεκέμβριο τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 283.603 κ.μ. και η ΔΕΠΑ ακόμη τρία φορτία συνολικής δυναμικότητας 162.481 κ.μ. Η Μυτιληναίος προγραμματίζει ένα φορτίο 147.710κ.μ.

Νέες δυνατότητες με την έναρξη λειτουργίας του FSU

Με την εκφόρτωση του πρώτου LNG φορτίου από την εταιρεία Mytilineos έκανε «πρεμιέρα» η πλωτή δεξαμενή που εγκατέστησε ο ΔΕΣΦΑ στα ανοιχτά της Ρεβυθούσας για να διασφαλίσει πλήρως την επάρκεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς.

Με το FSU ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 κ.μ. στα περίπου 370.000 κ.μ., δηλ. αύξηση περίπου 70%.

Επιπλέον το FSU προσφέρει ευελιξία ως προς την υποδοχή και εκφόρτωση φορτίων LNG, αφού είναι δυνατή πλέον η ταυτόχρονη εκφόρτωση (στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και στην πλωτή δεξαμενή) δύο πλοίων μεταφοράς LNG.

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε σχετικά: «Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ο ΔΕΣΦΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, κινούμενος γρήγορα και αποτελεσματικά, με την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων για την ενίσχυση των υποδομών του και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας. H έναρξη της λειτουργίας του FSU στη Ρεβυθούσα με την εκφόρτωση του πρώτου φορτίου από τη Mytilineos αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο που έρχεται ως αποτέλεσμα μιας υποδειγματικής συνεργασίας, κάτω από πιεστικές συνθήκες, με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς και τους οποίους και ευχαριστούμε.

Είμαστε ικανοποιημένοι που μέσω της υψηλής τεχνικής εμπειρίας και των υποδομών μας, συμβάλλουμε σημαντικά με μία ακόμα υποδομή μας στη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο για τον επερχόμενο χειμώνα, ενώ παράλληλα ενισχύουμε περαιτέρω τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Και βέβαια το ενδιαφέρον για εισαγωγές LNG δεν σταματάει στο 2022. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ για το 2023 έχουν δεσμευθεί χρονοθυρίδες αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, φορτίων δυναμικότητας 145.000 κμ το κάθε ένα και συγκεκριμένα 10 από την Μυτιληναίος, 5 από την Elpedison και δυο από την Motor Oil.

Στα 110 ευρώ/MHh το TTF- Υψηλότερη παραμένει η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού

Η υπερπροσφορά φορτίων LNG στη Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι τιμές στο hub TTF της Ολλανδίας το τελευταίο διάστημα κινείται στο επίπεδο των 110 ευρώ/MWh με τους αναλυτές, ωστόσο, να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη διατήρηση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα. Εκτιμούν ότι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών είναι ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.
Χθες η τιμή του TTF για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 113,4 ευρώ/MWhμε πτώση 1,2%, ενώ τα συμβόλαια Ιανουαρίου 2023 έκλεισαν στα 123,2 ευρώ/MWh σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ημέρα.

Σε ότι αφορά τις τιμές ηλεκτρισμού καταγράφουν μείωση στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Συγκεκριμένα στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας η χονδρική τιμή του ρεύματος για σήμερα (8/11) διαμορφώθηκε στα 200,45 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 2,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα παραμένοντας ωστόσο η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή όλης της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 188,4 ευρώ/MWh. Στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 163,86 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 11,8%, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 25% και διαμορφώθηκε στα 95,15 ευρώ/MWh.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/11/2022 - 08:38