Bloomberg: Η Ρωσία με υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου θα κάνει κόμβο την Τουρκία

Bloomberg: Η Ρωσία με υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου θα κάνει κόμβο την Τουρκία
Πέμπτη, 13/10/2022 - 14:58

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

To Βloomberg μεταδίδει ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου προς την Τουρκία, για να ανακατευθύνει τις αδρανείς ροές στη σύνδεση του Nord Stream προς την Ευρώπη.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στη Μαύρη Θάλασσα τους χαμένους όγκους του Nord Stream που περνούσαν από τη Βαλτική Θάλασσα», είπε ο Putin την Τετάρτη, στην ομιλία του, στο φόρουμ της Russian Energy Week στη Μόσχα. Οι συνδέσεις της Μαύρης Θάλασσας με την Τουρκία θα μπορούσαν να γίνουν η κύρια οδός εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας για την Ευρώπη, είπε.

Η κατασκευή επιπλέον συνδέσεων με την Τουρκία θα μπορούσε να είναι δυνατή, εάν η Άγκυρα, ένας στενός πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος, ενδιαφέρεται, δήλωσε ο Putin, ο οποίος συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του στο Καζακστάν την Πέμπτη.

«Είναι οικονομικά βιώσιμο και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, το επίπεδο ασφάλειας εκεί είναι σημαντικά υψηλότερο», είπε ο Putin.

Η διακοπή του Nord Stream άφησε μόνο δύο λειτουργικές διαδρομές για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη: μέσω της Ουκρανίας και μέσω μιας γραμμής του TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Η συνολική ικανότητα αποστολής του Turkstream μέσω των δύο γραμμών του είναι 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Gazprom είναι έτοιμη να δημιουργήσει πρόσθετες συνδέσεις φυσικού αερίου προς την Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alexey Miller την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Russian Energy Week. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας, όπου το φυσικό αέριο θα μπορούσε να θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε για μια τέτοια ιδέα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez στην ίδια συνεδρίαση. «Πρέπει να συζητήσουμε νομικά, εμπορικά και οικονομικά, τεχνικά ζητήματα».

Ωστόσο, δεδομένης της προηγούμενης συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σε έργα, όπως ο TurkStream, η κατασκευή νέων συνδέσεων φυσικού αερίου «είναι απολύτως δυνατή», είπε.