Συμβιβασμό για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ψάχνουν οι 27 της Ε.Ε.

Συμβιβασμό για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ψάχνουν οι 27 της Ε.Ε.
Τετάρτη, 12/10/2022 - 10:09

Πώς, πότε και εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει σε ακόμη ένα συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεδριάζουν σήμερα στην Πράγα οι υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι προσπαθούν να καταλήξουν σε σαφείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι 27, αναζητούν ένα κοινό σχέδιο για να πέσουν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, αλλά δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό εβδομάδες τώρα. Σήμερα θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις για να τιθασευτούν οι τιμές και να προστατευτούν οι καταναλωτές από την απογείωση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε χειμώνα με ελάχιστες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι «Πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση, εφαρμοστέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» και προειδοποίησε πως «οι εθνικές λύσεις δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε».

Από τη μία πλευρά οι περισσότερες κυβερνήσεις λένε πως θέλουν πλαφόν, αλλά διαφωνούν για τον σχεδιασμό και το πεδίο εφαρμογής του και από την άλλη ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά αερίου στην ΕΕ, παραμένουν αντίθετες στην ιδέα.

Στο μεταξύ, στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν αποσαφήνισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ενώ διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες «κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, προτάθηκαν πλαφόν στην τιμή του αερίου γενικά, του αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών, αυτού που χρησιμοποιείται για να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια...»

«Θα έλεγα πως οι προσδοκίες είναι χαμηλές», πρόσθεσε ενόψει του σημερινού συμβουλίου, έτερη διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη «ενότητας» στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρόλα αυτά υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά, αφού κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες πως αρχίζει να εμφανίζεται συναίνεση και σύμφωνα με τους οποίους αρκετές χώρες προσανατολίζονται προς το «ιβηρικό μοντέλο», την επιβολή πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, για αρχή.

Ισπανία και Πορτογαλία έθεσαν σε εφαρμογή αυτό το σχήμα τον Ιούνιο, καταφέρνοντας να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρισμού στις αγορές τους. Η ιδέα κερδίζει υποστηρικτές, ωστόσο κάποιες χώρες ανησυχούν πως θα αυξήσει τη ζήτηση, όπως διαπιστώθηκε στην Ισπανία αφότου εφαρμόστηκε.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ έσπευσαν να εφαρμόσουν την παρακράτηση μέρους των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, καθώς και την επιβολή από κοινού περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Εν κατακλείδι, η πίεση να υιοθετηθούν κοινά μέτρα που θα εφαρμοστούν σε όλη την ΕΕ εντείνεται, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας πως θα δαπανήσει ως και 200 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της από τα υψηλά κόστη της ενέργειας. Και το μόνο σίγουρο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου που βρίσκονται σχεδόν 90% πάνω από το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από έναν χρόνο.