Η πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή ενέργεια, σε έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία

Η πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή ενέργεια, σε έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία
Σάββατο, 10/09/2022 - 06:26

Η πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή ενέργεια, σε έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία, απασχόλησε τους ομιλητές στον Economist.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις ορισμένων ομιλητών στο 2Ο METROPOLITAN SUMMIΤ “Europe in times of unrest: Taking the vision of unity and solidarity to the next level” , στη Θεσσαλονίκη, που δείχνουν την πορεία στο μέλλον:

Paolo Scaroni, αναπλ. πρόεδρος, Rothschild Group, πρόεδρος, A.C. Milan, πρώην διευθύνων σύμβουλος, ENI

Tο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε επαρκή ενέργεια και σε ποια τιμή, σε έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία, είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο αναπλ. πρόεδρος του Rothschild Group και πρόεδρος της A.C. Milan Paolo Scaroni. Από τα 150 bcm φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία, σημείωσε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 110 bcm και μάλιστα κάνοντας πράγματα που δεν είναι εύκολα, όπως διαφοροποίηση των πηγών, ανάπτυξη νέων αγωγών και μείωση της ζήτησης. Επεσήμανε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση εάν αποκτήσουμε και άλλους προμηθευτές. O κ. Scaroni αναφέρθηκε στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής λόγω της τιμής του φυσικού αερίου και επεσήμανε ότι, ακόμη και αν, με τη βοήθεια του LNG, η κατάσταση ομαλοποιηθεί, και πάλι η Ευρώπη θα έχει πολύ ακριβότερο αέριο και από τις ΗΠΑ και από την Κίνα. Όσο περισσότερα φωτοβολταϊκά και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας επιλέγουμε, τόσο λιγότερο θα εξαρτώμαστε από το ρωσικό αέριο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό και απαιτεί χρήματα. Τέλος, κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να σκεφτούν “out of the box”, π.χ. άλλες μορφές ενέργειας.

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Intrakat

Μπορεί να υπάρξει success story μετά τις βαθιές κρίσεις που προηγήθηκαν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Δ.Σ. & διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου. Αναφερόμενος στις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί το τοπίο, αλλά παραμένει γραφειοκρατία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο cash flow και σε προκλήσεις σχετικά με την αναθεώρηση προϋπολογισμών έργων, τις νέες τεχνολογίες και τα νέα πεδία δραστηριοτήτων πέραν των αμιγώς κατασκευαστικών, ενώ τόνισε τη σημασία της συστράτευσης δυνάμεων. Ως προς την ενεργειακή κρίση σημείωσε ότι η ΕΕ έχει τους πόρους και το know-how και πρέπει να έχει και την τόλμη, καθώς είναι στο χέρι της να αντιμετωπίσει την πρόκληση μετατρέποντάς την σε success story. Για τον κλάδο υποδομών & κατασκευών υπενθύμισε τη μεγάλη κρίση που προηγήθηκε, με απώλειες 60%, και ανέδειξε τις νέες προκλήσεις.

Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ

Στη διπλή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, με επίκεντρο τις τιμές ενέργειας – υλικών, αλλά και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις επιχειρήσεις - βλ. στον τομέα του νερού - αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης. Και οι δύο κρίσεις, όπως εξήγησε, εξαρτώνται από τις επενδύσεις στις υποδομές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το νερό απαιτεί ενέργεια στη φάση της διαχείρισής του, ενώ ο κύκλος κλείνει με την ανακύκλωση. Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες λόγω της διασυνδεσιμότητας (interconnectivity), με τα μέτρα της κυβέρνησης να βοηθούν στη μείωση του κόστους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, προωθούνται ενεργειακά έργα (όπως περισσότερα υδροηλεκτρικά καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης και φωτοβολταϊκά) και αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας με επίκεντρο το έξυπνο δίκτυο.

Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος και ιδρυτής, Capital Maritime & Trading Corp.

Την εκτίμηση ότι η επένδυση σε υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι καλύτερη λύση από την επιστροφή στην αυξημένη χρήση άνθρακα και λιγνίτη, «δηλαδή ορυκτών καυσίμων με σημαντικά χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», εξέφρασε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η ναυτιλία προσφέρει έναν αξιόπιστο, ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς LNG όπου αυτό χρειάζεται και χωρίς τα γεωπολιτικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν τα μεγάλης κλίμακας έργα κατασκευής αγωγών». Δήλωσε μάλιστα περήφανος για το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία είναι σήμερα ηγετική δύναμη στη μεταφορά LNG, σημειώνοντας ότι σχεδόν ένα στα έξι πλοία μεταφοράς LNG που κατασκευάζονται σήμερα στον κόσμο θα παραδοθούν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η συνολική επένδυση στην κατασκευή νέων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGC) από Έλληνες πλοιοκτήτες είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια –160 πλοία συνολικά– και πως η Capital επένδυσε περισσότερα από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε LNGC τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο, πετυχαίνοντας εξαιρέσεις που αναβάλλουν τη μετάβαση στην Πράσινη Ναυτιλία. «Όμως πρέπει να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Να επιταχύνουμε την Πράσινη Επανάσταση που χρειάζεται η Ναυτιλία», συμπλήρωσε, περιγράφοντας τα βήματα της Capital προς αυτήν την κατεύθυνση.

Alexander Nikolov, τ. υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας

Αυτό που συμβαίνει την τελευταία δεκαετία με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και το ενεργειακό μείγμα είναι παράλογο, είπε χαρακτηριστικά ο τ. υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Alexander Nikolov. Επέκρινε την πολιτική της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι πουθενά αλλού στον κόσμο οι τιμές δεν είναι τόσο υψηλές όσο στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι αυτό συνδέεται με τον τρόπο που λειτουργεί η χρηματιστηριακή αγορά της ενέργειας, στην οποία η ΕΕ επιτρέπει να βγάζει μεγάλα κέρδη. Ο κ. Nikolov σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση είναι καλή, αλλά θα πρέπει να διεξαχθεί με βιώσιμο τρόπο, κάτι που εκτίμησε ότι δεν έχει συμβεί. Τέλος, απέδωσε στην Κομισιόν έλλειψη σταθερότητας στις αποφάσεις της και σημείωσε ότι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει εδώ και 200 ημέρες, κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της πολιτική και δεν υπάρχει κοινό σχέδιο.

Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος, chief business development & strategy officer, Copelouzos Group

Στα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και της πράσινης μετάβασης εστίασε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος και chief business development & strategy officer του Copelouzos Group Θωμάς Αχείμαστος. Είπε ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί τέτοια έργα στο πλαίσιο του REPOWER EUROPE. Ο κ. Αχείμαστος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, που θα φέρει στην Ευρώπη ηλεκτρικό ρεύμα παραγόμενο από πράσινες πηγές. Στην πλήρη του λειτουργία, το καλώδιο αυτό, σημείωσε, θα μπορεί να αντικαθιστά 4,5 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος, Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ)

Στα έργα που υλοποιούνται για τα δίκτυα διανομής του φυσικού αερίου εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας, προσθέτοντας παράλληλα ότι υλοποιούνται δράσεις και για ανανεώσιμα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Ανέφερε ότι στο τέλος του 2023 τελειώνει η χρηματοδότηση από την ΕΕ για υποδομές φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι ορθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τέτοια έργα, γιατί το φυσικό αέριο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα παραμείνει για δεκαετίες παρότι η στιγμή τώρα δεν είναι φιλική για αυτό.

Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Το φυσικό αέριο μείωσε πολύ το κόστος θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως και το κόστος για άλλες χρήσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, σημειώνοντας ότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από το φυσικό αέριο. Επεσήμανε την ανάγκη να μπουν στο δίκτυο και ανανεώσιμα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο, καθώς και να περάσουν οι καταναλωτές στους έξυπνους μετρητές. Πρότεινε, επίσης, να επιστρέψουμε στον λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο για τους βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές. Δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι καταναλωτές που έκαναν τη σωστή επιλογή του φυσικού αερίου, σημείωσε ο κ. Μπακούρας.

Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην πολιτική της κυβέρνησης για την απανθρακοποίηση επικεντρώθηκε κατά τη δεύτερη παρέμβασή της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλέξάνδρα Σδούκου. Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είπε ότι η κυβέρνηση έριξε το βάρος στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης των σχετικών επενδύσεων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στα μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, στον νέο κλιματικό νόμο, στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» κ.ά. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη να απορροφηθούν και να φθάσουν στην αγορά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.