Αβεβαιότητα στον ΟΠΕΚ+ για την ανανέωση του συμφώνου παραγωγής πετρελαίου που λήγει τον Αύγουστο

Αβεβαιότητα στον ΟΠΕΚ+ για την ανανέωση του συμφώνου παραγωγής πετρελαίου που λήγει τον Αύγουστο
Δευτέρα, 20/06/2022 - 07:11

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε -και όχι αυξήθηκε- τον Μάιο παρά την αύξηση της ποσόστωσης για τα μέλη του.

Το σύμφωνο παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ που λήγει τον Αύγουστο, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές αβεβαιότητες και δύσκολες καταστάσεις - η μικρότερη από τις οποίες είναι η σχέση του με ένα από τα κορυφαία μέλη της ομάδας - τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία έχει τονίσει ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ΟΠΕΚ+ παρά την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν είναι μια συμμαχία που σχηματίστηκε από την πολιτική, αλλά από τη διαχείριση της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία -και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ- πρέπει να σταθμίσουν τα οφέλη από τη διατήρηση της Ρωσίας ως μέλους, εάν οι υπηρεσίες της χρειαστούν ξανά στο μέλλον- διακινδυνεύοντας το ενδεχόμενο να εξοργίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg.

Το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών πρέπει επίσης να αποφασίσει τι θα κάνει με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα -η οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι σχετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή και περιορίζεται σε λίγα μόνο μέλη του ΟΠΕΚ. Αλλά οι σημερινές υψηλές τιμές ζητούν επιτακτικά -μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους- από την ομάδα να αυξήσει την παραγωγή.

Όταν όμως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα δεν είναι πλέον πλεονάζουσα, παύει να είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.

Τα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ απλώς θολώνουν το τι μέλλει γενέσθαι για τον ΟΠΕΚ. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε -και όχι αυξήθηκε- τον Μάιο παρά την αύξηση της ποσόστωσης για τα μέλη του. Ενώ η ηχηρή πρόβλεψη στην αγορά ήταν ότι ο ΟΠΕΚ θα αποτύγχανε να επιτύχει τους στόχους παραγωγής του και πάλι τον Μάιο ως μπλοκ, η πτώση της παραγωγής του ΟΠΕΚ έστειλε τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση. Η Σαουδική Αραβία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 60.000 bpd εκείνο το μήνα, αλλά η αύξηση αυτή υπεραντισταθμίστηκε από τις απώλειες στη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Γκαμπόν και άλλες χώρες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν άλλα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που μπορούν να αυξήσουν πάνω σε ό,τι έχει απομείνει από την ανακύκλωση των ποσοστώσεων τους, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο.