Οι 4 πλωτές μονάδες LNG – η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα και ο ρόλος των υδρογονανθράκων

Οι 4 πλωτές μονάδες LNG – η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα και ο ρόλος των υδρογονανθράκων
Σάββατο, 28/05/2022 - 07:32

Την ευκαιρία που ανοίγεται να μετατραπεί η χώρα μας σε κόμβο φυσικού αερίου της νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημαίνουν αναλυτές με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την κατασκευή πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τέσσερις αιτήσεις βρίσκονται στα χέρια του ΔΕΣΦΑ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, από την Gastrade, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για κατασκευή δεύτερης πλωτής δεξαμενής LNG στην Αλεξανδρούπολη. Όπως δήλωσε ο κ. Κωστής Σιφναίος VP & Managing Director της Gastrade μιλώντας στο Athens Energy Dialogues μέσω της πρώτης μονάδας FRSU «υπάρχουν σαφείς και άμεσες συνέργειες, με όλους τους αγωγούς γειτονικών χωρών όπως Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και πιο μακρινών όπως με της Ουγγαρίας και της Μολδαβίας».

Η τρίτη Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG «Dioriga Gas», αναπτύσσεται στους Αγίους Θεοδώρους, από τη Motor Oil. Η τέταρτη μονάδα αφορά την προσθήκη πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, σε περίπτωση πιθανής διαταραχής στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση όπως διευκρινίζουν παράγοντες της αγοράς το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών. Στο κάδρο μπαίνει και το βασικό ερώτημα που υπάρχει σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Πάντως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αυτό φαίνεται από το πρόγραμμα εκφορτώσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου που δημοσιοποιεί ο ΔΕΣΦΑ για τον Ιούνιου, σύμφωνα με το οποίο έχουν προγραμματιστεί 15 εκφορτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ζητήματα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: το ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου και το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων. Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε θετική γνωμοδότηση για τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων για τον East Med, ενώ ανοιχτό παράθυρο υπάρχει σε σχέση με τη συνεργασία Αιγύπτου -Ελλάδας, με σκοπό την τροφοδοσία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ν.Α Μεσογείου, μέσω των τερματικών στην Νταμιέτα και στο Ιντκού.

Σε σχέση τέλος με το ζήτημα των υδρογονανθράκων όπως εκτιμούν αναλυτές στο iEnergeia.gr το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου αναδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες. Παρά την αποχώρηση της REPSOL και της TOTAL που τη συνδέουν με τις αποφάσεις της COP26 και το ερωτηματικό σε σχέση με τη στάση της ExxonMobil το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό και μάλιστα εκτιμούν πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στην Ήπειρο.