«Κλείδωσε» ο τρόπος πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου

«Κλείδωσε» ο τρόπος πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου
Τρίτη, 17/05/2022 - 06:48

Με τα περιθώρια να στενεύουν σε σχέση με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου η ελληνική πλευρά άναψε το «πράσινο» φως, ώστε να αποφύγει περιπέτειες, σε σχέση με την τροφοδοσία της χώρας.

Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκαναν λόγο για οριστικές αποφάσεις σε σχέση με το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η πληρωμή θα γίνει με ένα τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται, πως η Μόσχα απαίτησε από τους πελάτες της να ανοίξουν έναν λογαριασμό στην Gazprombank για να κάνουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια και εν συνεχεία να μετατρέπονται σε ρούβλια. Η απόφαση αυτή προκάλεσε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε. με την Gazprom από την άλλη πλευρά να διακόπτει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο στην Βουλγαρία και την Πολωνία. Σε χώρες όμως που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή αρκετές εταιρίες άνοιξαν λογαριασμό στην Gazprombank. Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε σύσκεψη της Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg δεν αποκλείστηκε η δυνατότητα των εταιριών να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank.

Το ζήτημα της πληρωμής του ρωσικού αερίου δεν είναι το μόνο ανοιχτό ζήτημα που «καίει» το ΥΠΕΝ. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το θέμα της εργαλειοθήκης που προτείνει το υπουργείο ως άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Ανάμεσα σε αυτά είναι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσει το ΥΠΕΝ το επόμενο διάστημα, αλλά και το ζήτημα πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Επι της ουσίας το υπουργείο Ενέργειας ζητά κάθε τεχνολογία να πληρώνεται με βάση το πραγματικό κόστος και όχι με την οριακή τιμή συστήματος. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, η αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας αναμένεται να αυξήσει τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και να επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών τονίζει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για τη χώρα μας. Τα μέτρα κρατικής στήριξης, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να αμβλύνουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα στρέφονται στη σύνοδο Κορυφής, με την Κομισιόν ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει να είναι και η φορολόγηση των υπερεσόδων μέχρι και το χειμώνα του 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2022 - 15:53