Παρέμβαση ΡΑΕ και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Παρέμβαση ΡΑΕ και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου
Δευτέρα, 24/01/2022 - 21:50

Σε ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού και στη λιανική φυσικού αερίου σχεδιάζει να προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προχωρώντας στην τυποποίηση τόσο της μορφής των λογαριασμών αερίου όσο και του εντύπου προσφοράς νέου συμβολαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη παρέμβαση έχει ήδη πραγματοποιήσει η ΡΑΕ για τη λιανική αγορά ρεύματος, καθορίζοντας ενιαίες φόρμες για τους λογαριασμούς και τα έντυπα προσυμβατικής ενημέρωσης, όπως επίσης και τρεις κατηγορίες τιμολογίων. Οι σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τα τιμολόγια ρεύματος εκδόθηκαν από την Αρχή στα τέλη Οκτωβρίου, με προοπτική έναρξης εφαρμογής τους από τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Όσον αφορά τη λιανική του φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση της ΡΑΕ θα δρομολογηθεί από τον επόμενο μήνα, πιθανότατα με αφετηρία τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης με τις προτεινόμενες ενιαίες φόρμες. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, και λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των συμμετεχόντων σε αυτήν, θα προχωρήσει η έκδοση των Κατευθυντήριων Γραμμών και για αυτό το ενεργειακό προϊόν.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, όπως στο ρεύμα, έτσι και η τυποποίηση της μορφής των λογαριασμών αερίου θα επιτρέψει στους καταναλωτές να κατανοούν καλύτερα τις διάφορες χρεώσεις που καλείται να πληρώσει και να έχουν καλύτερη εικόνα για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού. Επίσης, οι ενιαίες φόρμες των εντύπων προσφοράς νέου συμβολαίου θα δώσουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να διαπιστώνουν πιο εύκολα τους όρους ενός προσφερόμενου προγράμματος, ώστε να μπορούν να τους συγκρίνουν με μεγαλύτερη ευκολία με άλλα συμβόλαια που προσφέρονται στην αγορά.

«Φωτιά» στις τιμές του αερίου

Η πρωτοβουλία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για ενίσχυση της διαφάνειας και την πληρέστερης ενημέρωσης των καταναλωτών αερίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη δεδομένη συγκυρία, όπου οι τιμές του καυσίμου έχουν εκτιναχθεί και στη χώρα μας. Έτσι, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη καλύτερης κατανόησης των διάφορων «συνιστωσών» του λογαριασμού.

Είναι ενδεικτικό ότι η χρέωση μεγάλου προμηθευτή αερίου, για αυτόνομες θερμάνσεις, τον Δεκέμβριο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρά την αύξηση της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι, η χρέωση ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στα 58,07 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα (MWh), όταν έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 17,7 ευρώ ανά MWh.

Μάλιστα, αν και η ανατίμηση αγγίζει το 228%, η άνοδος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν προχωρούσε στην απορρόφηση ενός σημαντικού ποσοστού της αύξησης. Σε αυτή την περίπτωση, η χρέωση θα διαμορφωνόταν στα 92,07 ευρώ ανά MWh, δηλαδή ενισχυμένη κατά 420%.

Ενισχυμένη εποπτεία της λιανικής ρεύματος

Μιλώντας στο 5ο συνέδριο Ecomobility που διοργάνωσε η HAEE με το Insider.gr, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σημείωσε πως στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η Αρχή έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εποπτεία της λιανικής αγοράς. «Απόλυτη δέσμευση, και προσωπική και όλης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, είναι η μέγιστη προτεραιότητα στην προστασία του καταναλωτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε έναν πελάτη τους, ώστε να διαπιστώσει πώς εφαρμόζουν οι εταιρείες τις ρήτρες αναπροσαρμογής, καθώς και πώς «περνούν» στους καταναλωτές τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Επίσης, αναπτύσσει εργαλεία προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί πιο αποτελεσματική τη λιανική.

(Συντάκτης Κώστας Δεληγιάννης, Πηγή insider.gr)