Κ. Βέττα: Η κυβέρνηση αφού έβαλε φωτιά στην Δυτική Μακεδονία, με την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση, προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει ότι θα την σβήσει

Κ. Βέττα: Η κυβέρνηση αφού έβαλε φωτιά στην Δυτική Μακεδονία, με την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση, προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει ότι θα την σβήσει
Παρασκευή, 10/12/2021 - 10:39

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τις δομές απολιγνιτοποίησης.

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία που άπτονται της απολιγνιτοποίησης, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την ανεργία, την χρηματοδότηση, την ενεργειακή αυτονομία, τη περιβαλλοντική ισορροπία, τις αποκαταστάσεις εδαφών, το μέλλον της Πτολεμαΐδας V, τις μετεγκαταστάσεις οικισμών και τις τηλεθερμάνσεις.

Επίσης τόνισε ότι, εδώ και δύο χρόνια, η μόνη υπαρκτή εξέλιξη, όπως διαπιστώνουν με απόγνωση οι πολίτες είναι η μεγάλη απώλεια των θέσεων εργασίας – που υπολογίζονται σε πάνω από 3.000 θέσεις- γεγονός που δημιουργεί ένα ζοφερό σκηνικό στην Δυτική Μακεδονία.

Για το νομοσχέδιο ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ψηφίζουμε σήμερα μια δομή για την απολιγνιτοποίηση που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα στελεχωθεί πλήρως έως την άνοιξη του 2022, με αντικείμενο να εξετάσει, να προωθήσει, να ελέγξει προτάσεις και μέτρα που θα ανακουφίσουν τις λιγνιτικές περιοχές, για μια διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το 2023. Μέχρι να καταλάβουν οι υπηρεσιακοί και οι πολυπληθείς και καλοπληρωμένοι, για μια ακόμη φορά, εξωτερικοί συνεργάτες και μετακλητοί, ποιο είναι το αντικείμενο τους, σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται, ποια είναι τα πρόσωπα και οι δομές με τις οποίες πρέπει να συνεννοηθούν θα έχει τελειώσει, επί της ουσίας, η απολιγνιτοποίηση, χωρίς να υπάρξει ούτε μία ουσιαστική, ευεργετική πρωτοβουλία για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.»

Παράλληλα, η κ. Βέττα ανέδειξε συγκεκριμένα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν την έλλειψη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές θεσμικές προϋποθέσεις, την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην περιφερειακή διάσταση και την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, την έλλειψη πρόνοιας για ειδική μέριμνα ώστε να προσλαμβάνονται στις υπό σύσταση δομές πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και στην προβληματική απόσυρση του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τις συμβάσεις για τις χρήσεις γης και τη μεταβίβαση εδαφών.

Στη συνέχεια, ανασκεύασε πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ύπαρξη σχεδίου απολιγνιτοποίησης τονίζοντας ότι : «μοιάζει με τον εμπρηστή, που ξεκινάει μια φωτιά και μετά επιχειρεί να την σβήσει διεκδικώντας εύσημα για την αποτελεσματικότητα και την προσπάθειά του. Δυστυχώς, η φωτιά έχει μεγαλώσει και δεν σβήνει».

Κλείνοντας, η Βουλευτής ανέφερε: «Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και όλες οι ψευδεπίγραφες πρωτοβουλίες σας για την απολιγνιτοποίηση συναντά την πλήρη αποδοκιμασία των εμπλεκόμενων φορέων, του συνόλου της αντιπολίτευσης, των πολιτών των λιγνιτικών περιοχών.

Είστε απολύτως μόνοι, μόνοι και εμμονικοί, παραχαράκτες της πραγματικότητας και ανάλγητοι απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται στο έλεος των πολιτικών σας, των στοιχημάτων και των πειραμάτων σας.»

https://youtu.be/pqzMCrH7-zM