Η Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα και η διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ – Gazprom

Η Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας στη Μόσχα και η διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ – Gazprom
Τετάρτη, 24/11/2021 - 20:28

Το ζήτημα του φυσικού αερίου είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που θα απασχολήσει τη 13η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας η οποία θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Μόσχα.

Ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι και το έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είναι μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο συμβόλαιο.

Ειδικότερα η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τους Ρώσους λήγει το 2026, ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε την τιμολόγηση μεγάλου ποσοστού των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι ΔΕΠΑ και Gazprom δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία, κάτι ωστόσο που θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του μήνα. Στη συνέχεια η ΔΕΠΑ, έχοντας πλήρη εικόνα για το κόστος προμήθειας του «καλαθιού» αερίου που θα έχει στη διάθεσή της για το 2022, θα προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πελάτες ή υποψήφιους πελάτες της.