Ιστορική μέρα για τη Δεσκάτη: Εγκαινιάστηκε το δίκτυο φυσικού αερίου της HENGAS

Ιστορική μέρα για τη Δεσκάτη: Εγκαινιάστηκε το δίκτυο φυσικού αερίου της HENGAS
Τρίτη, 16/11/2021 - 10:36

Η τελετή υποδοχής του φυσικού αερίου στη Δεσκάτη Γρεβενών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, παρουσία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρας Σδούκου και του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιου Δαγούμα που άναψαν συμβολικά τη φλόγα υπό το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων.

Η Δεσκάτη είναι η πρώτη περιοχή της ελληνικής περιφέρειας – πλην της Θεσσαλίας – που τροφοδοτείται μέσω της τεχνολογίας του συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG. Και είναι και η πρώτη περιοχή που τροφοδοτεί η HENGAS ως διαχειριστής δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Η τεχνολογία του CNG είναι μια ιδανική λύση για την κάλυψη μικρών και μεσαίων πόλεων που δεν βρίσκονται επί του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (δίκτυο αγωγών).

«Βιώνουμε μία ιστορική μέρα για τη Δεσκάτη, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται για τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές της συνθήκες» τόνισε στην ομιλία της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Υπογράμμισε επίσης ότι τελειώνει η ενεργειακή απομόνωση περιοχών που μέχρι σήμερα βρισκόταν εκτός του δικτύου του φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι «η ελληνική περιφέρεια εισέρχεται σε μια νέα εποχή προόδου και ευημερίας».

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας εξέφρασε τη χαρά του που το φυσικό αέριο φτάνει σε περιοχές σαν τη Δεσκάτη και προσφέρει δυνατότητες για καθαρή και οικονομική ενέργεια τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η επενδύτρια εταιρεία HENGAS τήρησε με απόλυτη συνέπεια όλους τους προβλεπόμενους όρους που θέτει η ΡΑΕ.

Πολιτικό πολιτισμό, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, επέδειξε ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημήτριος Κορδίλας, ο οποίος κάλεσε τον πρώην Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καραστέργιο να ανάψουν μαζί τη συμβολική φλόγα του φυσικού αερίου. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην άμεση υλοποίηση του έργου και ζήτησε να διασφαλιστεί η πρόοδός του ώστε τη δυνατότητα της χρήσης του φυσικού αερίου να την έχουν όλοι οι κάτοικοι και όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής.

Στην αναγκαιότητα να επεκταθεί το δίκτυο ώστε να τύχουν του ευεργετήματος της χρήσης του φυσικού αερίου όλοι οι πολίτες της Δεσκάτης αναφέρθηκαν και οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Φωλίνας και Λάμπρος Χατζηζήσης. Ευχήθηκαν δε, σύντομα το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να έχει τη δυνατότητα της χρήσης του φυσικού αερίου.

«Η Δεσκάτη σήμερα αναμένει από εσάς τη συνδρομή σας προκειμένου να υπάρξουν κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε μια δύσκολη συγκυρία επιχορηγούμενα για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των χρηστών που ωφελούνται από τη χρήση του φυσικού αερίου» τόνισε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής ο Σύμβουλος Διοίκησης της HENGAS κ. Νίκος Κουτσογιάννης. «Σας καλούμε» προσέθεσε «να εφαρμόσετε το παράδειγμα της Μεγαλόπολης – η οποία υφίσταται και αυτή όπως η Δυτική Μακεδονία της συνέπειες της απολιγνιτοποίησης – και στη Δεσκάτη επιχορηγώντας την αντικατάσταση των εσωτερικών εγκαταστάσεων».

Και συνέχισε: «Η επένδυση της HENGAS στην ελληνική περιφέρεια παίρνει σάρκα και οστά αρχής γενομένης από τη Δεσκάτη. Με ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ η HENGAS βγάζει την ελληνική περιφέρεια από την ενεργειακή απομόνωση και δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες». «Στο σημείο αυτό» προσέθεσε «θα ήθελα να ευχαριστήσω διά της κυρίας Σδούκου, θερμά την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αμέριστη συμπαράσταση τους στο εγχείρημα μας να φέρουμε το φυσικό αέριο στην ελληνική περιφέρεια. Η HENGAS είναι εδώ για να διασφαλίσει με ασφαλή, αξιόπιστο και οικονομικό τρόπο την πρόσβαση στο φυσικό αέριο των δημοτών της Δεσκάτης. Χάρη στην επένδυση της HENGAS μια νέα περίοδος ανάπτυξης αρχίζει για τη Δεσκάτη».