Oυκρανική Naftogaz: Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο

Oυκρανική Naftogaz: Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο
Δευτέρα, 18/10/2021 - 22:28

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, Naftogaz, δήλωσε την Δευτέρα ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη να πιστοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 περιορίζοντας την προμήθεια της περιοχής με φυσικό αέριο.

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, πάντως, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία εκπληρώνει όλα τα αιτήματα για προμήθεια φυσικού αερίου από Ευρωπαίους πελάτες.

"Όλοι οι ειδικοί αντιλαμβάνονται ότι η Gazprom σκοπίμως δεν παρέχει πρόσθετο όγκο φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά”, δήλωσε στο πλαίσιο τηλεοπτικής ενημέρωσης ο Yuriy Vitrenko, επικεφαλής της Naftogaz.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι (πρόσθετες) ποσότητες αερίου υπάρχουν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Gazprom σκοπίμως καθυστερεί τις προμήθειες αερίου, εκβιάζοντας την Ευρώπη προκειμένου να αποσπάσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2”, πρόσθεσε.

Ο Vitrenko δήλωσε, επίσης, ότι ο Naftogaz είχε καταθέσει αίτημα στη γερμανική ρυθμιστική αρχή να λάβει άδεια συμμετοχής στη διαδικασία της πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2.

"Το αίτημά μας για ανάμειξη βασίζεται στην εκτίμησή της ότι το έργο του Nord Stream 2 παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ”, είπε ο επικεφαλής της Naftogaz, προσθέτοντας ότι ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η Gazprom δεν έχει κλείσει μεγαλύτερους όγκους στο πλαίσιο της προσπάθειά της να πιέσει την Ευρώπη για το θέμα του αγωγού Nord Stream, ο οποίος αναμένεται την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Γερμανίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξαγωγές αερίου.

Σε δημοπρασία της Δευτέρα, η Gazprom δεν έκλεισε πρόσθετη χωρητικότητα διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ουκρανίας τον Νοέμβριο, αλλά διατήρησε περίπου το ένα τρίτο της προσφερόμενης πρόσθετης χωρητικότητας διαμετακόμισης στον αγωγό Yamal-Europe μέσω της Πολωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική εταιρεία έχει το δικαίωμα να κλείσει επιπλέον χωρητικότητα διαμετακόμισης αερίου, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων όγκων, ωστόσο αρνήθηκε το αγοράσει σημαντική πλεονάζουσα διαμετακομιστική χωρητικότητα μέσω της Ουκρανίας το τρέχον έτος.

Ο Vitrenko δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να διαμετακομίσει έως και 140 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως, ωστόσο ο όγκος που θα διαμετακομιστεί το 2021 θα διαμορφωθεί περίπου στα 40 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, εξέλιξη που αποδίδεται στις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Πηγή capital.gr