Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας
Τετάρτη, 06/10/2021 - 20:01

Να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι έτοιμη η Ρωσία μετά και το ράλι ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τους Financial Times να αναφέρουν πως οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου φαίνεται ότι έγιναν για να αποτραπεί η κριτική από την Ευρώπη πως η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες, καθώς περιμένει την έγκριση του αμφιλεγόμενου νέου Nord Stream 2, μέσω του οποίου θα στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Ο Πούτιν είπε σε αξιωματούχους την Τετάρτη ότι η Gazprom είναι σε πορεία για να κάνει νέο ρεκόρ στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ υπερβαίνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για αποστολή 40 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, κατά «περισσότερο από 8%».

Πρόσθεσε όμως ότι η αύξηση των προμηθειών μέσω της Ουκρανίας έχει «οικονομική ζημία» για την Gazprom, επειδή τα νέα συστήματά της θα μπορούσαν να μεταφέρουν την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου έναντι $3 δισ. λιγότερο τον χρόνο.

Ο Πούτιν απέδωσε την κρίση φυσικού αερίου σε «κακές αποφάσεις» αξιωματούχων της ΕΕ που έχουν δημιουργήσει «σοβαρές ανισορροπίες» στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Η εκτόξευση των τιμών, για την οποία ο Πούτιν είπε ότι οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και στη μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, έδειξε ότι οι προσπάθειες των ηγετών της ΕΕ να απομακρυνθούν από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγωγών υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά ήταν «προφανώς λάθος».