Ευάγγελος Μυτιληναίος στους αναλυτές: «Τέλεια καταίγιδα» επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου-Πρόωρη η απολιγνιτοποίηση

Ευάγγελος Μυτιληναίος στους αναλυτές: «Τέλεια καταίγιδα» επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου-Πρόωρη η απολιγνιτοποίηση
Πέμπτη, 23/09/2021 - 13:37

Ως την «τέλεια καταιγίδα» περιέγραψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ενημέρωση αναλυτών τη σημερινή συγκυρία που επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου και έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ερμηνεύοντας την μεγάλη αυτή άνοδο, σημείωσε ότι οφείλεται στο συνδυασμό των μειωμένων αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω της χαμηλής δραστηριότητας των ΑΠΕ το καλοκαίρι, με τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι γεωπολιτικές πιέσεις που καθυστέρησαν και καθυστερούν τον Nord Stream. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον 90% την 1η Οκτωβρίου, όμως σήμερα βρίσκονται μόλις στο 72%.

Το φαινόμενο είναι δυναμικό σημείωσε, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης και επομένως και των τιμών αν έρθει ένας βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός διαχειριστής αερίου, ENTSO-G πρόκειται να δημοσιεύσει στις 12 Οκτωβρίου την πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεσή του για την ετοιμότητα του ευρωπαϊκού δικτύου αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα 75 ευρώ/ MWh στην πλατφόρμα του ολλανδικού TTF από 40 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, 50 ευρώ στα μέσα Αυγούστου και 60 στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. «Αγοράζαμε αλουμίνιο στα 15 ευρώ/MWh και τώρα ή τιμή έχει ξεπεράσει τα 72 ευρώ/MWh ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 26 ευρώ το 2023 και 20 ευρώ το 2024, τιμές που είναι αστρονομικές…Είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ το λίτρο να πήγαινε στα 7 ευρώ/λίτρο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ανόδου του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ επεσήμανε ότι είναι διάχυτος ο φόβος στην αγορά, μήπως οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα φέρουν ασυνέπεια στις πληρωμές και απλήρωτους λογαριασμούς.

Επίσης τόνισε ότι η απόφαση για κατάργηση των λιγνιτικών ήταν πρόωρη γιατί η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικό αλλά και θέμα επάρκειας εφοδιασμού, κάτι που αποδείχτηκε το καλοκαίρι όταν οι μειωμένοι άνεμοι ακινητοποίησαν τα αιολικά και χρειάστηκε να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας.

Εκτόξευση και στις τιμές αλουμινίου

Ειδική αναφορά έγινε στην ενημέρωση, στις τιμές αλουμινίου που γνωρίζουν πρωτοφανή υψηλά, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης προσφοράς που προέρχεται από τη μείωση της παραγωγής στην Κίνα και του προβλήματος με την προμήθεια βωξίτη σε εργοστάσια αλουμινίου στη Γουινέα.

Στρατηγική του ομίλου είναι να αυξήσει την παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου, ώστε να πρασινίσει το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Υπεραξίες από την πώληση των BOT έργων ΑΠΕ

Σχετικά με τον τομέα RSD (Renewables Storage Development) τονίστηκε η σημασία των BOT (Build, Operate, Transfer), έργα σε όλο τον κόσμο τα οποία ο όμιλος διαχειρίζεται και ταυτόχρονα όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση και προκύπτει κάποια καλή συμφωνία πώλησης να προχωρεί στην πώλησή τους, δημιουργώντας έτσι μια νέα δεξαμενή εσόδων. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για έργα ΑΠΕ κινείται ανοδικά σε όλο τον κόσμο, η τεχνογνωσία που διαθέτει και η ανάπτυξη που πραγματοποιεί ο όμιλος στα έργα ΑΠΕ σε όλον τον κόσμο μπορούν να του εξασφαλίσουν σημαντικές υπεραξίες την επόμενη διετία. Στρατηγική του ομίλου είναι να διαθέτει στην αγορά τα περισσότερα από τα διεθνή έργα BOT που αναπτύσσει και να διατηρήσει δικά του τα έργα σε Ιταλία και Ελλάδα.

Συνολικά ο τομέας RSD της Mytilineos διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 4GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα για το οποίο είτε αξιολογεί τη δυνατότητα πώλησης, είτε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους του στους Τομείς Δραστηριότητάς της. Από αυτά τα 2 GW είναι σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, και ειδικότερα, τα 524 MW είναι σε φάση κατασκευής, τα 136 με ολοκληρωμένη αδειοδότηση, τα 308 θα είναι έτοιμα για έναρξη κατασκευή ως το τέλος του 2021 και τα 848 MW έτοιμα για έναρξη κατασκευής ως το τέλος του 2022.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου / mononews.gr