IEA: Η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και οι προσπάθειες των υπουργών Ενέργειας

IEA: Η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και οι προσπάθειες των υπουργών Ενέργειας
Τρίτη, 21/09/2021 - 20:39

Στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου αναφέρεται η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), μία μέρα πριν το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, που πρόκειται να λάβει χώρα την Τετάρτη στη Λιουμπλιάνα, όπου και θα συζητηθεί η προσπάθεια τιθάσευσης των τιμών.

Μεταξύ των όσων θα παρευρεθούν είναι και ο έλληνας ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.

Στην ανακοίνωσή της η ΙΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κατάσταση είναι μία υπενθύμιση στις κυβερνήσεις, ειδικά καθώς επιδιώκουμε να επιταχύνουμνε τις μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια, για τη σημασία των ασφαλών και οικονομικά προσιτών ενεργειακών προμηθειών - ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις κοινωνίες μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Dr Birol. «Οι καλά διαχειριζόμενες μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια είναι μια λύση στα ζητήματα που βλέπουμε στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα -όχι η αιτία τους».

Και συνεχίζει τονίζοντας: «Οι δεσμοί μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα. Το φυσικό αέριο παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την εξισορρόπηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές περιοχές σήμερα. Καθώς οι μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια προχωρούν σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αρχίσει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει ένα σημαντικό συστατικό της ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας».