Παιχνίδι για έναν στην ΔΕΠΑ Υποδομών με την Italgas να βάζει στο τραπέζι 700 εκατ. ευρώ

Παιχνίδι για έναν στην ΔΕΠΑ Υποδομών με την Italgas να βάζει στο τραπέζι 700 εκατ. ευρώ
Παρασκευή, 03/09/2021 - 15:25

Στον αστερισμό των μεγάλων ενεργειακών deals εισέρχεται η ελληνική αγορά. Η ΔΕΠΑ Υποδομών, μια πολύφερνη νύφη, βρίσκεται ένα βήμα προτού περάσει στα χέρια των Ιταλών της Italgas, που χθες έβαλαν στο τραπέζι ποσό κοντά στα 700 εκατ ευρώ. Τίμημα που προφανώς θα αυξηθεί μετά το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ να καταθέσει βελτιωτική προσφορά. Σειρά αύριο παίρνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, το τίμημα για το 49% της θυγατρική της ΔΕΗ, μπορεί και να φτάσει τα 1,7 δισ ευρώ. Αμφότερες μεγάλου βεληνεκούς αποκρατικοποιήσεις, που αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ, με τις επιχειρηματικές αυτές συμφωνίες να αλλάζουν το τοπίο στην ενεργειακή αγορά.

Η ενέργεια θα μονοπωλεί από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον. Οι υφιστάμενοι παίκτες ενδυναμώνονται, ενώ νέοι πρωταγωνιστές εισέρχονται στον χώρο, όπως οι Ιταλοί της Italgas. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ανταγωνίζονταν δύο ισχυροί παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς, η ιταλική Italgas και η εταιρεία του Τσέχου Νταν Κρεντίνσκι που ελέγχει την Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH), μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές της Κεντρικής Ευρώπης.

Τελικά, η αποσφράγιση χθες των δύο προσφορών έδειξε ότι το χάσμα μεταξύ τους ήταν πολύ μεγάλο. Η διαδικασία προέβλεπε ότι αν η διαφορά ανάμεσα στις προσφορές είναι μικρότερη του 15% θα ζητούνταν βελτιωτικές προσφορές και από τους δύο μνηστήρες. Η αποσφράγιση ωστόσο έδειξε ότι αυτό δεν συνέβη. Η ψαλίδα της μίας, δηλαδή των Ιταλών, συγκριτικά με εκείνης των Τσέχων υπερέβαινε κατά πολύ το ποσοστό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά των Ιταλών ανέρχεται κοντά στα 700 εκατ ευρώ, όταν της EPH είναι πολύ χαμηλότερη. Έτσι ζητήθηκε μόνο από την Italgas να καταθέσει βελτιωτική προσφορά, με τις προσδοκίες να μιλούν για τελικό τίμημα ίσως και αρκετά πάνω από 700 εκατ ευρώ. Έχει περιθώριο, με βάση τη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, να το κάνει ακριβώς μια εβδομάδα, επομένως την επόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα έχουμε και προτιμητέο ανάδοχο.

Ποια είναι όμως η Italgas ; Είναι ο 3ος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαχειρίζεται πάνω από 70.000 χιλιόμετρα δικτύων και εξυπηρετεί 7,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές με μερίδιο περίπου 35% στην αγορά. Βασικός της μέτοχος είναι η CDP Reti, που ελέγχεται από το ιταλικό Δημόσιο. ενώ μειοψηφικό ποσοστό κατέχουν οι Κινέζοι της State Grid που συμμετέχουν και στον ΑΔΜΗΕ. Το 2020 παρουσίασε τζίρο 1,44 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 403 εκατ. ευρώ.

Γιατί όμως η ΔΕΠΑ Υποδομών είναι πολύφερνη νύφη ; Εκτός του ότι φυσικό αέριο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου έχει ρυθμιζόμενη ετήσια απόδοση, όπως και έσοδο, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και μάλιστα σε επίπεδα αρκετά υψηλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές της , ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ καθορίστηκε από την ΡΑΕ σε 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022.

Το μεγάλο ντιλ με ΔΕΔΔΗΕ

Η κούρσα των ενεργειακών κινητοποιήσεων τώρα μόλις αρχίζει. Σειρά σήμερα έχει η αποκρατικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα το απόγευμα θα αποδειχθεί κατά πόσο στέκουν οι πληροφορίες που θέλουν «σίγουρα» τρεις μνηστήρες να καταθέτουν δεσμευτικές προσφορές. Το αμερικανικό CVC Capital και τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί και τέταρτος, η αμερικανική KKR. Κυρίως όμως αυτό που θα φανεί σήμερα είναι αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις από τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές ότι το τίμημα για το 49% του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού μπορεί και να ξεπεράσει τα… 1,7 δισ ευρώ. Τυχόν επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων σημαίνει ότι θα πρόκειται για μια πρωτοφανή επίδοση.

Που βασίζονται τα παραπάνω ; Καταρχήν, οι εκτιμήσεις για το τίμημα του 49% της εταιρείας είναι ότι μπορεί να φτάσει και το 1 δισ ευρώ, επομένως η συνολική της εμπορική αξία αποτιμάται στα 2 δισ ευρώ. Τραπεζικές πηγές ωστόσο με γνώση της επικείμενης συναλλαγής, τονίζουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ βαρύνεται με ένα συνολικό δανεισμό 1,5 δισ ευρώ. Με βάση επομένως τις παραπάνω παραδοχές, προκύπτει αθροιστικά μια αξία ύψους 3,5 δισ ευρώ, που για το 49% μεταφράζεται σε 1,75 δισ ευρώ, μαζί με το δανεισμό που αναλογεί στο ποσοστό αυτό, δηλαδή τα 750 εκατ. ευρώ. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να πουληθεί ακόμη και… 1,18 φορές την ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση (RAB). Ο ΑΔΜΗΕ είχε πουληθεί μόνο μία φορά το RAB του.

Γιώργος Φιντικάκης / liberal.gr