Ανοίγουν την Πέμπτη οι δύο προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Ανοίγουν την Πέμπτη οι δύο προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών
Τρίτη, 31/08/2021 - 11:27

Με την επίσημη ανάδειξη του πλειοδότη θα ανοίξει ένας ακόμη, τελευταίος, κύκλος. Η εταιρία μαζί με την ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ συμπεριλαμβάνονται στην πώληση ως θυγατρικές. Ο πλειοδότης θα αποκτήσει επίσης και τα δικαιώματα επί των δικτύων διανομής.

Μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο οδεύει προς ολοκλήρωση ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Μεθαύριο, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποσφραγίζει τις οικονομικές προσφορές των δύο εναπομεινάντων προτιμητέων επενδυτών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης τους και η ανάδειξη του πλειοδότη.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού πέρασαν η Italgas και η τσέχικη EP Investment Advisors, μετά τον έλεγχο από το ΤΑΙΠΕΔ των νομιμοποιητικών εγγράφων που συνόδευαν τις δύο προσφορές. Αφού διαπιστώθηκε ότι πληρούν τους όρους του διαγωνισμού, και οι δύο εταιρείες απέκτησαν το έννομο δικαίωμα για το άνοιγμα των προσφορών τους.

Κατά τη συνήθη πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον η διαφορά των προσφορών δεν υπερβαίνει το 15% θα ζητηθεί και από τους δύο διεκδικητές να υποβάλουν βελτιωτικές προτάσεις. Αν, όμως, η διαφορά υπερβαίνει το 15%, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωτική προσφορά μόνον από τον πρώτο, που αναμένεται να είναι και ο ανάδοχος.

Με την επίσημη ανάδειξη του θα ανοίξει ένας ακόμη, τελευταίος, κύκλος. Θα κληθεί να υποβάλει υποχρεωτικά ένα επιπλέον τίμημα για την εξαγορά του 49% της ENI Gas e Luce, που είναι ένας από τους δύο μετόχους της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Η εταιρεία μαζί με την ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ συμπεριλαμβάνονται στην πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ως θυγατρικές της. Ο πλειοδότης θα αποκτήσει επίσης και τα δικαιώματα επί των δικτύων διανομής.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών προκηρύχθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019. Αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον, τον Φεβρουάριο του 2020, εννέα επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων πέρασαν στη short list, τον Ιούνιο του ιδίου έτους, τα έξι.

Στην πορεία του ενός έτους και πλέον που μεσολάβησε ατόνησε το ενδιαφέρον των τεσσάρων από αυτά για να μείνουν σταθερά στην κούρσα οι Ιταλοί και οι Τσέχοι που θα διαγκωνιστούν τελικά την Πέμπτη με έπαθλο μια εταιρία που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, μέσω των δύο ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας έτσι την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών προήλθε από τη μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών της πρώην ΔΕΠΑ. Μετά τη σύσταση της ελέγχεται μετοχικά από το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και την ΕΛ.ΠΕ. με 35%.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το σχέδιο σύμβασης για την εκχώρηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν, Ανταγωνισμού και Ενέργειας.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου / euro2day.gr