Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Στρατηγική στόχευση η εξέλιξη σε πρωταγωνιστή στην ενεργειακή αγορά

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Στρατηγική στόχευση η εξέλιξη σε πρωταγωνιστή στην ενεργειακή αγορά
Παρασκευή, 09/07/2021 - 21:00

Την στρατηγική της στόχευση να εξελιχθεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ενεργειακής αγοράς μέσα στα επόμενα χρόνια διατηρεί η ΔΕΠΑ. Αυτό υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist.

Λειτουργώντας πλέον σε ένα περιβάλλον κατά πολύ πιο ανταγωνιστικό, όπως αποτυπώθηκε με την απώλεια μεριδίου κατά 40%, η ΔΕΠΑ προχώρησε το 2019 στην επαναδιαπραγματεύση των συμβάσεων με στρατηγικούς προμηθευτές της, κατορθώνοντας να μειώσει τις τιμές για τους τελικούς καταναλωτές.

Αναγνωρίζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας και τις αλλαγές που συντελούνται, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε πως πλέον είναι ανάγκη κάθε εταιρεία να διακρίνεται από μια υψηλή καθετοποίηση, καθώς, διαφορετικά δεν μπορεί να επιβιώσει. Υπό το πρίσμα αυτό, η ΔΕΠΑ προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες, διασφαλίζοντας την δραστηριότητά της τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού όσο και την αγορά φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο ίδιος, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με ηλεκτροπαραγωγούς για την σύναψη συμβολαίων PPAs, ενώ, ξεχωρίζει η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο εμβληματικό έργο White Dragon, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστοιχη κινητικότητα χαρακτηρίζει και τον τομέα της αεριοκίνησης, όπου η εταιρεία διατηρεί αυτή την στιγμή 27 πρατήρια CNG, προχώρησε στη σύνδεση της πρώτης βιομηχανίας με CNG και αναμένονται νέες συνεργασίες μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο CEO Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Τέλος, η ΔΕΠΑ προχωρά στην απόκτηση ενός πλοίου μεταφοράς LNG, εξυπηρετώντας, μεταξύ άλλων, τον εφοδιασμό των απομονωμένων νησιών με LNG, γεγονός που θα προκύψει ως ανάγκη με την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών (small scale LNG, μονάδες αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, LNG bunkering).

Testi: Η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, "ταίρι" της πράσινης μετάβασης

«Ενεργειακή μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με ασφάλεια» συνέστησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Elpedison, Andrea Testi, μιλώντας ίδιο πάνελ με θέμα την απανθρακοποίηση της Ευρώπης και την επιτάχυνση της μετάβασης.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί επάρκεια ισχύος που θα μπορεί να καλύψει τυχόν κενά, λάθη και αδυναμίες που θα προκύψουν στην πορεία προς την πράσινη οικονομία και από την άποψη αυτή η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή είναι αναγκαίο να συνοδεύει αυτή την διαδικασία.

Χρειάζεται τέτοιο σχέδιο και πρωτοβουλίες ώστε «να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.