ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Τρίτη, 11/05/2021 - 17:00

Μία σειρά από προτάσεις για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει ερευνητικό κείμενο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με στόχο «να αποφευχθεί ο οικονομικός μαρασμός και η φτωχοποίηση της Περιφέρειας.

Στο πρώτο μέρος διατυπώνονται οι προτάσεις για την αναγκαία περιβαλλοντική αποκατάσταση των εκτάσεων των ορυχείων. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τις βέλτιστες πρακτικές, προτείνονται μέθοδοι και λύσεις με κριτήριο την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, το οποίο έχει υποστεί χρόνιες βλάβες, και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που δε θα πλήττουν την περιβαλλοντική ισορροπία.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική αποκατάσταση της Περιφέρειας, προτείνεται ένα μίγμα δράσεων που αναφέρεται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής: από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Συνολικά, εκτιμάται ότι χρονική προθεσμία που έχει τεθεί για την απολιγνιτοποίηση το 2023, είναι πολύ πρόωρη ώστε να ξεκινήσουν όλες εκείνες οι δραστηριότητες που θα επιτρέψουν την οικονομική μετάβαση της Περιφέρειας, και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μαζικού κύματος μετανάστευσης. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η παράταση της απολιγνιτοποίησης, για ένα διάστημα που θα κινείται εντός των ευρωπαϊκών στόχων για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.