OPEC+: Επιδιώκει μείωση των περικοπών παραγωγής αργού πετρελαίου από την 1η Μαΐου

OPEC+: Επιδιώκει μείωση των περικοπών παραγωγής αργού πετρελαίου από την 1η Μαΐου
Τετάρτη, 28/04/2021 - 16:09

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους θα ακολουθήσουν τα σχέδια για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή πετρελαίου από το Μάιο έως τον Ιούλιο εν μέσω αισιόδοξων προβλέψεων για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και παρά τα αυξανόμενα κρούσματα στην Ινδία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία.

Η ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ + διέκοψε σχέδια για τη διεξαγωγή υπουργικής συνάντησης την Τετάρτη, ανέφεραν τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ +, μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης των υπουργών που είναι μέλη μιας επιτροπής παρακολούθησης της αγοράς.

Η επιτροπή αποφάσισε να τηρήσει τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν ευρέως σε προηγούμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ + την 1η Απριλίου, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξανδρος Νόβακ μετά τις συνομιλίες.

Δήλωσε ότι η επόμενη υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ + είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου για την αναθεώρηση των επιπέδων παραγωγής για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια δήλωση του ΟΠΕΚ + επιβεβαίωσε επίσης την ημερομηνία της 1ης Ιουνίου για την επόμενη συνάντηση.

Ο ΟΠΕΚ +, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), που ισοδυναμεί με πάνω από το 8% της παγκόσμιας ζήτησης. Η μείωση περιλαμβάνει 1 εκατομμύριο bpd εθελοντική περικοπή από τη Σαουδική Αραβία.

Στη συνάντηση της 1ης Απριλίου, η ομάδα συμφώνησε να επαναφέρει στην αγορά 2,1 εκατομμύρια bpd από το Μάιο έως τον Ιούλιο, μειώνοντας τις περικοπές στα 5,8 εκατομμύρια bpd.

Σε μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΠΕΚ +, η ομάδα προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 θα αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια bpd, μετά από πτώση 9,5 εκατομμύρια bpd πέρυσι.

Ωστόσο, η ομάδα ανέφερε ότι, παρόλο που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19, ανησυχεί ότι ηαύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ινδία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία ενδέχεται να εκτροχιάσουν την ανάκτηση της ζήτησης αργού.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Τρίτη μετά την πτώση της προηγούμενης συνόδου, με τα κέρδη να περιορίζονται από την αυξανόμενη ανησυχία για τη ζήτηση καυσίμων στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ + αναμένει ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου θα φτάσουν τα 2,95 δισεκατομμύρια βαρέλια τον Ιούλιο, κάτω από τον μέσο όρο του 2015-2019 και αναμένεται ότι θα παραμείνουν κάτω από αυτόν τον μέσο όρο για το υπόλοιπο του έτους.

Ανέφερε ότι τα αποθέματα ήταν περίπου 70 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο για το σύνολο του 2021, μια πιο αισιόδοξη προοπτική από την προηγούμενη πρόβλεψη για 20 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από το μέσο όρο.

Πηγή: Reuters