Επενδυτής της ExxonMobil αναφέρει ότι η κλιματική στρατηγική της εταιρείαε αποτελεί «υπαρξιακό επιχειρηματικό κίνδυνο»

Επενδυτής της ExxonMobil αναφέρει ότι η κλιματική στρατηγική της εταιρείαε αποτελεί «υπαρξιακό επιχειρηματικό κίνδυνο»
Δευτέρα, 26/04/2021 - 12:18

Η στρατηγική της ExxonMobil απέναντι στην κλιματική αλλαγή θέτει «υπαρξιακό επιχειρηματικό κίνδυνο» για την εταιρεία, σύμφωνα με ένα ακτιβιστικό hedge fund που είναι μέτοχος στην πετρελαϊκή εταιρεία, σύμφωνα τους Financial Times την Κυριακή.

Η εταιρεία, η οποία έχει επικριθεί τον τελευταίο χρόνο τόσο για τις οικονομικές της επιδόσεις όσο και για την προσέγγισή της στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία της αξίας σε μια ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε το Hedge Fund Engine No. 1 σε μία παρουσίαση 80 σελίδων.

Η ExxonMobil δήλωσε ότι η επιχείρησή της θα επικεντρωθεί στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα ως μέσο για την αντιμετώπιση των εκπομπών που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, σκοπεύει επίσης να συνεχίσει την άντληση πετρελαίου και αναμένει να δαπανήσει 20 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2022 και 2025 για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή του, κυρίως μέσω νέων έργων έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο έγγραφο, το οποίο θα διανεμηθεί σε άλλους μετόχους, το hedge fund επέκρινε την «καταστροφή της αξίας» της ExxonMobil και την «άρνηση αποδοχής της ζήτησης ορυκτών καυσίμων», σύμφωνα με τους Financial Times.

Το Engine Νο. 1 κάνει εκστρατεία για την εταιρεία πετρελαίου για να εξετάσει πιο σοβαρά την εναλλακτική ενέργεια.

Το έγγραφο ισχυρίζεται επίσης ότι οι συνολικές εκπομπές της Exxon, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα προϊόντα που πωλεί, θα αυξηθούν έως το 2025.

Σημειώνεται ότι αμερικανικός γίγαντας πετρελαίου, ο οποίος έχασε 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται να αναφέρει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από: AFP