Πολωνία: Κορεάτικη εταιρεία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα

Πολωνία: Κορεάτικη εταιρεία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα
Πέμπτη, 08/04/2021 - 13:45

Η Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) ενδιαφέρεται να αναπτύξει έργα καθαρής ενέργειας στην Πολωνία, και πιθανώς να πάρει ένα κομμάτι των πυρηνικών σχεδίων πολλών δισεκατομμυρίων της Βαρσοβίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, αλλά η πίεση από επενδυτές και πολλές κυβερνήσεις, καθώς και το αυξανόμενο κόστος για τα πιστοποιητικά εκπομπών άνθρακα οδήγησαν τη χώρα στην αναζήτηση πηγών ενέργειας χαμηλών και μηδενικών εκπομπών.

Ενώ η συνολική διαδικασία δεν είναι ουδέτερη από άνθρακα, η πυρηνική παραγωγή παράγει ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών και η Βαρσοβία αναζητά έναν συνεργάτη για να κατασκευάσει 6-9 GW πυρηνικής ισχύος και να παρέχει 49% χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου για το έργο.

Το κόστος του μεριδίου της Πολωνίας, σύμφωνα με αξιωματούχους θα είναι 80 δισεκατομμύρια ζλότι (20,75 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτή τη στιγμή οι πιο προηγμένες συνομιλίες της Πολωνίας για την τεχνολογία και τη χρηματοδότηση είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει επίσης επαφές και με τη Γαλλία.

Ο Jae-Hoon Chung, διευθύνων σύμβουλος της KHNP, μιας μονάδας της Korea Electric Power Corp (KEPCO), δήλωσε στο Reuters ότι η Νότια Κορέα μπορεί να ενδιαφέρεται επίσης και σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά.

«Έχουμε πολλές οντότητες που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο, όπως η Κορεατική Υπηρεσία Εξαγωγικών Πιστώσεων, η τράπεζα KEXIM και η Korea Trade Insurance Corporation, KSURE ... Είμαι βέβαιος ότι η προσφορά μας μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις προσδοκίες της πολωνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Chung.

Ήδη η KHNP συγκαταλέγεται στους πιθανούς υποψηφίους για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, αλλά ο Chung ανέφερε ότι η Πολωνία μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις καθώς αναπτύσσει πυρηνικά για πρώτη φορά.

Επιπλέον, η KHNP, η οποία δεν επενδύει σε ορυκτά καύσιμα, ενδιαφέρεται επίσης για τις άλλες εναλλακτικές λύσεις που επιδιώκει η Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας και της ηλιακής ενέργειας.

Πηγή: Reuters