Τι υποστηρίζουν οι φορείς για το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Τι υποστηρίζουν οι φορείς για το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Τετάρτη, 30/08/2023 - 06:46

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η διαβούλευση σε σχέση με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ειδικότερα, προβλέπει οκτώ επενδύσεις και οκτώ μεταρρυθμίσεις με το συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων να ανέρχεται σε 1,59 δις. ευρώ. Σε σχέση με τις ΑΠΕ στο πλαίσιο του κεφαλαίου του REPowerEU προβλέπονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου και του βιομεθανίου. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση νέου κρίσιμου ηλεκτρικού χώρου για την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ. Στην δημιουργία καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αλλά και στην προώθηση της τεχνολογίας δέσμευσης CO2.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης εστάλη επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό εθνικής Οικονομίας και οικονομικών από την Electra Energy Cooperative στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται η έλλειψη λεπτομερούς ανάλυσης των 8 επενδύσεων και 8 μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως η «έλλειψη διαφάνειας εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τη βαρύτητα που θα δοθεί στις προτεινόμενες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις τόσο μέσω του ύψους των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων όσο και μέσω της προτεραιοποίησης της πρακτικής εφαρμογής αυτών». Παράλληλα, αναφέρει πως « η έλλειψη αναφοράς συγκεκριμένων προτάσεων γεννά ερωτηματικά σχετικά με την πιθανή χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων, όπως σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή/και αγωγών ορυκτού αερίου. Τέτοιες επενδύσεις αντιβαίνουν στην αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο περιβάλλον, και στη γενικότερη στρατηγική απεξάρτησης από κοστοβόρα, ρυπογόνα, και ασταθή ορυκτά καύσιμα στη χώρα μας». Να τονιστεί σε αυτό το σημείο και πως η WWF επισημαίνει «ότι κανένα έργο μεταφοράς και αποθήκευσης LNG δεν είναι περιβαλλοντικά ακίνδυνο». Επίσης, η WWF αναφορικά τις τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του Άνθρακα τόνιζε στη διαβούλευση πως «έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος και προσφέρουν αμφισβητήσιμη και επιστημονικά αναπόδεικτη συνεισφορά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι προσπάθειες πρέπει πάντα να δίνουν προτεραιότητα στη γρήγορη και ριζική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της προώθησης αλλαγών στις βιομηχανικές διεργασίες και της ενίσχυσης της αποδοτικότητας των υλικών».

Η Electra Energy Cooperative τονίζει ακόμα την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στις ενεργειακές κοινότητες σε σχέση με το ρόλο που μπορούν να έχουν στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και υπογραμμίζει την ανάγκη συμπερίληψης τους σε τέτοιες δράσεις. Από την άλλη κρίνει θετική την πρόβλεψη για “προώθηση του πλαισίου για την αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες και την περαιτέρω ανάπτυξης του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με έμφαση προτιμητέες περιοχές με ενεργειακά κριτήρια.” Ωστόσο, όπως αναφέρει «ελλείψει όμως συγκεκριμένης αναφοράς μέτρων και μηχανισμών προώθησης του πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία ουσιαστικής και έμπρακτης υποστήριξης αυτών των πρωτοβουλιών μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, δεδομένου ότι εκ της απαρχής του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων δεν έχει τεθεί κανένα εθνικό μέτρο και κανένας μηχανισμός χρηματοδοτικής υποστήριξής αυτών».