ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.: Η Ελλάδα από το 2021 καταγράφει τις υψηλότερες τιμές στη χονδρική αγορά

ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.: Η Ελλάδα από το 2021 καταγράφει τις υψηλότερες τιμές στη χονδρική αγορά
Παρασκευή, 22/07/2022 - 06:30

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώνεται πως από τον Ιούνιο του 2021 είχε παρατηρηθεί η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της ΡΑΕ.

Σε 1 δις. 703 εκατ. ευρώ για το 9μηνο Ιούλιος του 2021 -Μάρτιος του 2022 έναντι 927 εκατ. του πορίσματος της ΡΑΕ υπολογίζονται τα κέρδη των ενεργειακών παρόχων σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει το ποσό αυτό να φορολογηθεί προκειμένου να επιστρέψει σε ποσοστό τουλάχιστον 90% στους καταναλωτές. Στο πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώνεται πως από τον Ιούνιο του 2021 είχε παρατηρηθεί η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα της ΡΑΕ, ενώ αναφέρει πως τα υπερκέρδη το 12μηνο Ιούλιος 2021‐Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το πόρισμα ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ, βάσει των δημοσιευμένων στοιχείων για τη μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατανάλωση στο διασυνδεδεμένο σύστημα του ΑΔΜΗΕ. Συνολικά, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε 11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021‐ Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανήλθε σε 3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο 12μηνο. Τα υπερκέρδη των παραγωγών και εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας και των εισαγωγέων φυσικού αερίου το 12μηνο Ιούλιος 2021‐Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη των ΑΠΕ το ίδιο διάστημα σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πόρισμα υπενθυμίζεται πως παρά την πτώση της ΟΤΣ το 2020 εν μέσω πανδημίας δεν μειώθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος. Παράλληλα, αναφέρει πως το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2020‐Δεκέμβριος 2020, εντοπίστηκαν σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, αποδεικνύοντας ότι η εκκίνηση λειτουργίας του Target Model πραγματοποιήθηκε χωρίς επαρκή προετοιμασία και έλεγχο. Επιπλέον, διαπιστώνει πως οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανέβαιναν νωρίτερα και ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την Έκθεση της Επισκόπησης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι μέσες τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα να μη συνάδουν με τις υψηλές τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πέρασαν στη λιανική, στους καταναλωτές.

Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης πως στην ίδια περίοδο:

1. η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%. Ειδικότερα στην ηλεκτροπαραγωγή, το μερίδιο του φυσικού αερίου στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία κατά 46%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%.

2. ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς έχει οδηγήσει σε υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά των καθετοποιημένων, που αφορούν όχι μόνο την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, αλλά και την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

3. Υπήρξε μικρή ενεργοποίηση των διμερών και μακροπρόθεσμων προθεσμιακών συμβολαίων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το κόστος από τη χονδρεμπορική αγορά στη λιανική, μέσω των τιμολογίων προμήθειας.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κ. Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ευθύνεται για τη σοβαρότατη μείωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει φανεί αναξιόπιστη και κρατάμε επιφυλάξεις και σε σχέση με τις νέες δεσμεύσεις για μη εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης αερίου. Θεωρούμε πως η κρίση επάρκειας θα μεταφραστεί σε κρίση ακρίβειας», ανέφερε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό το λόγο θα καταθέσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ώστε να παρουσιαστεί από το ΥΠΕΝ το σχέδιο ενεργειακής επάρκειας.