Νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας πυροδοτεί η απόφαση των 27 της ΕΕ

Νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας πυροδοτεί η απόφαση των 27 της ΕΕ
Τετάρτη, 01/06/2022 - 07:00

Το νέο πακέτο κυρώσεων που έλαβαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας με το σταδιακό «μπλοκάρισμα» του 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πυροδοτεί πρόβλημα ακρίβειας αλλά όχι επάρκειας.

Αναμένεται να πυροδοτηθεί ένα νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας μέχρι να αντικατασταθεί από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η απαγόρευση ρωσικού αργού πετρελαίου αναπόφευκτα θα πλήξει τους ευρωπαίους αφού θα αντικατασταθεί με ακριβότερο πετρέλαιο Brent από άλλες πηγές. Το νέο πακέτο κυρώσεων προβλέπει άμεση μείωση των εισαγωγών από Ρωσία κατά 75%, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 90% μέχρι τα τέλη του έτους.

Το μερικό εμπάργκο συμφωνήθηκε για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες χωρών όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει μέσω αγωγών.

Ετσι, οι «27» αποφάσισαν να εξαιρέσουν τον αγωγό Druzhba από το εμπάργκο πετρελαίου, εξαιρώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού για την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, αφού ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε ότι η διακοπή των προμηθειών θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας του.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, και μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση των 27, θα κοστίσει στον Πούτιν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απώλεια εσόδων από εξαγωγές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμπάργκο από την Ευρώπη θα ανάγκαζε τη Ρωσία να πωλεί το αργό της με έκπτωση στην Ασία, όπου ήδη πωλείται περίπου 34 δολάρια το βαρέλι φθηνότερα από την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων Brent.

Κανένα θέμα επάρκειας στην ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκεια, καθώς είναι σχεδόν μηδενικές, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ελλάδα ήδη από τον Φεβρουάριο, Οι δυο μεγάλοι όμιλοι διύλισης της χώρας τα ΕΛΠΕ και η Μότορ ‘Οιλ έχουν ήδη προετοιμαστεί εξασφαλίζοντας άλλες πηγές προμήθειας, αν και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο ήταν και στο παρελθόν περιορισμένη.

Το 2021 και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ΕΛ-ΠΕ προμηθεύονταν ρωσικό πετρέλαιο μέσω traders, σε ποσοστό 15%-18% των αναγκών τους, ενώ αντιστοίχως η Μοτορ Όιλ κάλυπτε με ρωσικό πετρέλαιο περίπου 5-7% του μίγματος της. Σήμερα πλέον και οι δυο όμιλοι έχουν περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Μάλιστα σε ότι αφορά τα ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ριάντ υπέγραψε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Aramco, την κρατική εταιρία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για την αύξηση των προμηθειών ενώ αντίστοιχες επαφές έγιναν και κατά το τριήμερο του Ελληνο-σαουδαραβικού επιχειρηματικού φόρουμ και στο οποίο συμμετείχαν εκπροσώποι του ενεργειακού κολοσσού. Το 2021 το αργό από τη Σαουδική Αραβία αντιστοιχούσε στο 8% των προμηθειών των ΕΛΠΕ, με την Aramco να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της εταιρείας μετά το Καζακστάν, το Ιράκ, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.